Közélet

Balog: egyik egyetem sem állhat a törvények fölött

Balog: egyik egyetem sem állhat a törvények fölött

2017. március 31., péntek
Balog: egyik egyetem sem állhat a törvények fölött

A kormány szívesen tárgyal minden egyetemmel, de senki sem állhat a törvények fölött - mondta el a külföldi alapítású egyetemek működésére vonatkozó törvényjavaslat kapcsán pénteken Budapesten az emberi erőforrások minisztere.

Balog Zoltán

a Budapesti Tavaszi Fesztivál megnyitója után újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: úgy kell megvizsgálni a külföldről Magyarországra települt egyetemeket, hogy tisztességes verseny legyen, Magyarország érdekei érvényesüljenek, valamint a jogszabályok be legyenek tartva. Ezen az alapon a kormány szívesen tárgyal mindenkivel, azokkal is, akik a szabályokat eddig nem tartották be - közölte a miniszter. Balog Zoltán elmondása szerint nem létezik a Central European University (CEU) működéséről szóló egyezmény Magyarország és New York állam között, noha van két szándéknyilatkozat, amelyekből nem jött létre államközi szerződés. Ennek mentén a magyar kormány készen áll a tárgyalásra - jegyezte meg. Ha egy amerikai állam megkeresi ebben az ügyben Magyarországot, és ott van egy olyan egyetem, amely valóságos képzést folytat, akkor nincs akadálya a megállapodásnak - szögezte le a miniszter. Balog Zoltán emlékeztetett arra, hogy hónapok óta folyik az összes külföldről Magyarországra települt egyetem működésére vonatkozó vizsgálat. Ez számos szabálytalanságot tárt fel, nem csupán a Soros György által finanszírozott CEU-nál, noha a legfontosabb szereplő kétségtelenül a Közép-európai Egyetem. Ezért gondoltuk, hogy ezt a törvénymódosítást meg kell hoznunk, hogy átláthatóbb viszonyokat teremtsünk - közölte. A miniszter emlékeztetett: Macedóniában komoly vizsgálat folyt Soros György szervezeteinek befolyása kapcsán, de az Egyesült Államokban is vannak, akik kritikusan szemlélik azt a tevékenységet, amelyet

Soros György

világszerte folytat. Ez jelzi, hogy nem vagyunk egyedül - mondta el Balog Zoltán. A miniszter közölte: szívesen megvitatja a törvényjavaslatot az azt ellenző Lovász Lászlóval, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, akinek a közvetítése azonban nem szükséges, hiszen a CEU ügyét államközi tárgyalásokon kell rendezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.