Atlétika: megvédte Európa-bajnoki címét Márton Anita a belgrádi fedettpályás bajnokságon

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Márton Anita

Hatodik körös, 19.28 méteres lökésével magabiztosan védte meg Európa-bajnoki címét Márton Anita a belgrádi fedettpályás atétikai Európa-bajnokságon.

Toronymagas esélyesként és címvédőként érkezett a szerbiai kontinensviadalra Márton Anita, aki az országos csúcs és az aranyérem reményében állt a dobókörbe pénteken este. A délelőtti selejtezőből harmadik lökésével jutott be a fináléba az olimpiai bronzérmes dobóatléta és a döntő első lökésével rögtön magasra tette a lécet: 18.67 méterrel nyitott, ami mint később kiderült, már bőven elég lett volna a győzelemhez.

A szegedi sportoló azonban nem titkoltan azzal a szándékkal érkezett az Európa-bajnokságra, hogy megdöntse a 19.33 méteres országos csúcsát és a harmadik sorozatban közel került hozzá, 19.24 méterre repült a golyó.

Az utolsó sorozatban már úgy állhatott a dobókörbe, hogy biztos az aranyérem, ám ekkor jött a legjobb lökés, 19.28-al – ez a világ idei legjobbja – nyerte meg nagyon magabiztosan a belgrádi Európa-bajnokságot és csupán öt centiméterrel maradt el az országos csúcstól. Az ezüstérmet a Radoszlava Mavrodieva, a bronzot Julija Leancsuk szerezte meg. Márton Anita ezzel a fedettpályás Eb-k történetének legeredményesebb magyar női versenyzőjévé lépett elő, megelőzve a magasugró Mátay Andreát, aki egy-egy arany- és ezüstérmet nyert.

Ezzel az eredménnyel a világranglista élére is ugrott a szegedi sportoló, megelőzve az amerikai Raven Saunderst (19.10).

A döntő után az M4 Sportnak Márton Anita elmondta: sajnálja, hogy az országos csúcstól elmaradt, de nagyon boldog, hogy sikerült megvédenie az Európa-bajnoki címét. “A selejtezőben nem teljesítettem jól, de délutánra sikerült összerakni magam fejben, és jó sorozatot löktem. A döntőkben mindig sokkal nyugodtabb vagyok. Az első lökésem jól sikerült, ez nagy erőt adott. Itt voltak a szüleim, valamint a párom is, nagyon jó érzés volt előttük versenyezni” – tette hozzá.

Előző sztori

Szabó Bálint az Origónak: a Szeviép szerepet játszhatott az MSZP finanszírozásában

Következő sztori

Hétvégi programajánló: Csinosan a jó célért, Retrock