A Népszava esete a pénztárnokkal és a szegedi csodával (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

fazekas_agnes_echo_tv

Miért mondott fel a hazai belpolitikai újságírás egyik nagyasszonya, Fazekas Ágnes főmunkatárs? (Frissítve Fazekas Ágnes reagálásával.)

„A Népszavánál mindig zajlik az élet. Most éppen Népszabadságtól érkezett brigád vette át az irányítást. Az egymásnak korábban örök hűségesküvőt tevő, de persze szerteszét szaladt népszabisok ‘szakmai kommandósként’ verik szét a hosszú nélkülözés után gazdaságilag megnyugodni látszó Népszavát” – írja a media.blogstar.hu.

A blog információ szerint ráadásul csütörtökön, egy nappal nemzeti ünnepünk és a szabad sajtó napja után hivatalosan is bejelentette felmondását a lapnál a hazai belpolitikai újságírás egyik nagyasszonya, Fazekas Ágnes főmunkatárs. Úgy tudják, az áll a szomorú történet hátterében, hogy „a több hónapos amerikai kiruccanás után kezdetben megbízott, majd kinevezett belpolitikai rovatvezetőként foglalkoztatott Bíró Marianna a hazatértét követően lehetetlenné tette a Kormányinfóról, illetőleg az Echo TV Szorító című műsorából is ismert, a rendszerváltás óta majd` minden politikai szereplővel nagyinterjúkat készítő és kölcsönösen korrekt viszonyt ápoló újságírónőt”.

A SZEGEDma.hu forrásai arról számoltak be, hogy az ügy bizony szegedi szempontból is rendkívül tanulságos, hiszen nem függetleníthető „Botka László városától”, illetve az MSZP önjelölt miniszterelnök-jelöltjétől. A Népszavánál zajló átrendeződés ugyanis – a napnál is világosabb – párhuzamosan zajlik azzal a folyamattal, ahogy az immár a látszatra sem különösebben adó szocialista politikus minden balliberális és neoliberális politikai ellenfelét igyekszik lesöpörni a porondról, és miután valamiért (talán, mert nagyon jól ismerik) egyik potenciális szövetséges sem kér belőle, buldózerként tör előre úgy, hogy már az sem érdekli, hogy korábban jelöltsége határozott feltételéül szabta a „demokratikus ellenzéki” erők közös listáját, kvázi közös indulását. Az akkor volt, punktum, most meg már más szelek fújnak. Legfeljebb nem mondtunk igazat. Megint. „Na és?” – Botka egykori politikai mentora, Horn Gyula is csak ennyivel kommentálna.

Szóval, miközben Botka ringbe szállt a baloldal fele királyságáért (azaz tulajdonképpen az állampárt-örökös MSZP életben tartásáért), és holmi Szeviép-szirénhangokra, bizonyos eltűnt milliárdok sorsát firtató kérdésekre ügyet sem vetve csörtet előre, a Népszava kiadóját egy a Puch László volt szocialista politikus (pénztárnok) tulajdonában álló vállalkozás vette át. Puch pénztárnok azt ígérte a szerkesztőségnek, hogy „önálló, független működését szerkesztőségi statútumban rögzítik. Eszerint a tulajdonos a szerkesztőségi tartalomba semmilyen módon nem kíván beavatkozni, megóvja a független szellemi műhelyeket mindenféle politikai befolyástól, a szerkesztőségek számára teljes körű szabadságot biztosít”.

Szóval úgy tűnhetett, megnyugodnak a kedélyek a legendás szociáldemokrata lapnál, és mindenki nyugodtan végezheti tovább a dolgát. Úgy tűnhetett, de nem úgy lett. Ahogy a media.blogstar.hu írja, megkezdte áldatlan tevékenységét az oda ejtőernyőztetett szakmai kommandó, és „sorra teszi partvonalon kívülre az ős-népszavásokat”, többek között a belpolitikai rovat köztiszteletben álló első számú emberének munkáját is ellehetetlenítette. Pedig – a SZEGEDma.hu több forrásból így értesült – az érintettnek még maga Botka is megígérte, hogy ugyanúgy folytathatja a mindenki által nagyra becsült munkáját, mint azelőtt, a tulajdonosváltás nem jár majd „fennforgással”. Azóta viszont már más vizek folynak a Tiszán, és az MSZP önjelöltje is csak Bíró Mariannak ad interjút. Hiába no, egy újabb ígéret, ami elszállt a széllel. „Na és?” Egy újabb ember a sorban, aki személyesen tapasztalhatta meg, élhette át, miről is szól az a bizonyos „szegedi csoda”.

Fazekas Ágnest amúgy március 15-én Csengery Antal-díjjal tüntette ki Tarlós István főpolgármester. „Normális esetben az ilyen munkatársakat foggal-körömmel védik és maradásra bírják. Mondom: normális esetben” ‒ jegyzi meg a media.blogstar.hu.

De hát úgy tűnik, manapság messze járunk a normálistól.

FRISSÍTÉS!

Cikkünk megjelenését követően a következő levelet kaptuk Fazekas Ágnestől.

“Fogalmam sincs, miért született ez az írás, miért tették ki a fényképem, de tiltakozom az ellen, hogy valakik, valamiért politikai céljaikra használjanak. Sem Botka Lászlóval, sem Puch Lászlóval ne keverjék össze a felmondásomat. Botka Lászlóval nincs semmi bajom. Nem értem, mit akartak ezzel az egésszel, de az írás hangvételéhez sincs semmi közöm. Fazekas Ágnes, akiről megkérdezése és beleegyezése nélkül írtak.”

Default thumbnail
Előző sztori

Megvizsgálná a kormány a sörgyárak működésének szabályozását

Következő sztori

Szélmalomharc a Mars tér rendezése + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek