Zsíros kilincs immár másodszor – a legjobb kolbásztöltőt keresték Algyőn + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

algyo_kolbasztolto_verseny36_gs

Csókási Ferenc és unokái bizonyultak a legjobbnak a II. Zsíros Kilincs Kolbásztöltő Versenyen a szakmai zsűri értékelése szerint a tizenhét induló közül Algyőn.

„Szárított napsugár, tündérpor, mosoly és jókedv – ezeket a titkos összetevőket kevertük a húshoz” – tudtuk meg a Zsibongó Néptáncegyüttes csapatának legmagasabb tagjától, Fodorné Nemes Andreától, azaz Hófehérkétől, akinek természetesen törpék voltak a segédei. Annyit azért elárult, hogy aszalt szilvát is tettek a különleges kolbászhúshoz, és mint mondta, mivel szívüket- lelkület beleteszik a műbe, csakis finom lehet, amit készítenek. Egy másik asztalnál az önkormányzat csapata dolgozott, s ahogy Gubacsi Enikőtől portálunknak elmondta, a műszaki csoport oszlopos tagjának, Ludányi Attilának a titkos tótkomlósi családi receptje alapján fűszerezték a húst, amit Molnár Áronnal közösen gyúrtak össze. „Már magával a részvétellel is mindenki nagyon sokat nyert, kiváló a hangulat. Tavaly még nem indult az önkormányzat a versenyen, Molnár Áronnal viszont itt voltunk, s annyira megirigyeltük ezt a jó hangulatot, hogy idén már csapatot toboroztunk” – tette hozzá az alpolgármester.

A Zsíroskesztyűk fantázianevű csapat és egyben az ökölvívó szakosztály edzője, Oltványi Dávid portálunknak elmondta, azért jelentkeztek, hogy tovább színesítsék tudásukat, szakmai vezetőjük pedig Fiskovics Zsolt volt. A lelkes csapat ottjártunkkor kicsit még le volt maradva, hiszen míg a többiek már javában töltötték a kolbászt, ők még csak a hús darabolásánál tartottak. „Ez taktikai döntés a részünkről, a munkát természetesen egy jó pálinkával kezdtük és zsíros kenyérrel, ezért tűnhet úgy, hogy csúszásban vagyunk, de a végeredmény bizton állíthatom, hogy kiváló lesz” – fűzte hozzá Oltványi Dávid. „Három csapattal is indultunk, mindenki más ízesítésű kolbászt készít. Az egyikben nincs paprika, a másikban kevés, míg a harmadikba többet tettünk, akárcsak köménymagból. Ennyi az egész, tradicionális, régi receptekkel dolgozunk” – mondta el a mozgáskorlátozottak egyesületének tagja, Biczók Györgyné. Azt is elárulta, azért indultak három csapattal is, hogy elkészült kolbászt majd nőnapra sütik meg a brigádnak, s így mindenkinek jutni fog belőle.

Az algyői baráti társaságok mellett egy születésnapos brigád is megmérettette magát a II. Zsíros Kilincs Kolbásztöltő Versenyen budapesti és vásárhelyi tagokkal. Torma Tibortól, a faluház művelődésszervezőjétől megtudtuk, a tavaly életre hívott verseny neve baráti társaságától származik, akik öt évvel ezelőtt kolbászt készítettek maguknak, s ahogy ki-be járkáltak az épületből mindig összefogdosták zsíros kézzel a kilincset, amit egyikük szóvá is tett, innen a verseny fantázianeve. A csapatok egyenként öt kilogramm húst és tíz méter belet kaptak a nevezési díj fejében, minden mást saját maguk vittek a tájház udvarára. Az sem volt véletlen, hogy nem láttunk csakis kézi erővel hajtható gépeket, azaz húsdarálót és kolbásztöltőt, ez is része volt a versenyen való részvételi feltételeknek. Négytagú szakmai zsűri bírálta el a tizenhét csapat teljesítményét, mindegyikük hentes és mészáros. Tóth Ferenc 57 éve ennek a szakmának az elismert mestere; rajta kívül az algyői Kothencz Tibor bírált; a 20 éve hentesként tevékenykedő Lajkó Gábor, aki a makói Füstöltkolbász Kft. üzemvezetője; valamint a NÉBIH-től Tari József. A versenyt a Csókási és unokái csapat nyerte meg, második helyen a MATASZ végzett, a harmadik pedig az Ezerjófű Egyesület végzett. Különdíjat is kiosztottak, amelyet a fonott kolbászt készítő Bányipetei Ászkolbász nevű csapat érdemelt ki.

no images were found

Előző sztori

Kiszelly Zoltán: megkezdődött a verseny az ellenzéki pártok között

Következő sztori

Hencz Péter: A családban megélt szeretet öröme