Újabb lépés Botka és a baloldal sikertelen körútján

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Botka László

Nem nyugodnak a kedélyek a baloldali összefogás körül, a 2018-as választásokra készülő pártok halvány jelét sem mutatják annak, hogy képesek lennének a hatékony együttműködésre.

“Miután szerdán az LMP-től kapott kosarat, a jövő héten újabb elutasításért megy házhoz Botka László, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje, ezúttal az Együtthöz” – írja a Magyar Idők. A portál jóslata helytálló, ugyanis amellett, hogy a Lehet Más a Politika megerősíetette, hogy önállóan készül a 2018-as választásra és mind a 106 választókerületben saját jelöltet állít, az Együtt politikusa, Szigetvári Viktor már januárban egyértelművé tette, hogy szerinte nem elképzelhető az, hogy a szegedi polgármester legyen az Együtt miniszterelnök-jelöltje. “Botka Lászlóval az Együtt közösen kormányoz Szegeden. Van tehát vele közös munka, együttműködés, ugyanakkor azt nem tudom elképzelni, hogy ő legyen az Együtt miniszterelnök-jelöltje” – fogalmazott akkor a politikus.

A Magyar Idők információi szerint Juhász Péter, az Együtt elnöke pénteken nyílt levelet írt Molnár Gyulának, az MSZP elnökének és Botkának, amelyben közölte: bár egyeztettek időpontot, hogy a szegedi polgármester ismertesse velük elképzeléseit, pártja nem tervezi, hogy közös listát állít a szocialistákkal, mert az MSZP „nem képes tagjai sorából kivetni azokat a személyeket, akik a megújulás akadályai, és ilyen módon a szervezet egésze nem képes a megújulásra”.

Az Együtt elnöke egyúttal felrótta Molnárnak és Botkának, hogy pártja csütörtökön, Dunakeszin tartott fórumán egyszer csak beállított Fekete Zoltán, a választókerület MSZP-s vezetője 10-12 fő kíséretében és megzavarták a rendezvényt. Juhász azt kérte Molnáréktól, hogy vizsgálják ki az esetet, és tájékoztassák annak párton belüli következményeiről.

Bokros Lajos, a MoMa elnöke baloldali populizmusként írta le az MSZP miniszterelnök-jelöltjének eddigi nyilatkozatait. “Nem akarjuk leváltani az Orbán-rendszert, hiszen ugyanolyan populista, mint mi. Túlélni akarunk” – ez volt a Botka-beszéd lényege Bokros közleménye szerint. A MoMa vezetője hiteltelen fellépésnek nevezte Botka kritikáját Gyurcsány Ferenc felé, mivel Botka sohasem bírálta Gyurcsányt, amikor éppen az MSZP miniszterelnöke volt. “Másrészt milyen bírálat az, ami után pontosan ugyanazt a programot kínálja, amit a múltra nézve most éppen bátran megbírált?” – fogalmazott Bokros, aki szerint az MSZP „egyre jobban elsüllyed abban a sárban, amit maga dagasztott fel”.

Botka megjelenésével befagytak a tárgyalások

A DK továbbra is nyitott arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a szocialisták miniszterelnök-jelöltjével, de Botka László nem kereste a Demokratikus Koalíciót – közölte Gréczy Zsolt, a párt szóvivője, aki a tárgyalások megkezdését sürgette, mondván, nem szerencsés bizonytalanságban tartani a választóikat. Elmondta: az MSZP és a DK közötti megbeszélések januárig jól zajlottak, majd amikor Botka László a szocialisták kormányfőjelöltjévé vált, befagytak. A DK számára nincsen “Botka-Gyurcsány meccs, együttműködési kényszer van” – összegzett a politikus, leszögezve: továbbra is hisznek az összefogásban.

A Gyurcsány Ferenc személyét ért szocialista kritikákra válaszolva a szóvivő azt mondta, nem lehet tehertétel a baloldal számára az, aki utoljára nyert nekik választásokat és aki kormányfőként fejlesztette az országot.

Előző sztori

Március elején indul a HÖOK által szervezett diákkedvezmények rendszere

Következő sztori

Kolbász sült és nóta szólt a dorozsmai böllérnapon + FOTÓK