Szerdai programajánló: farsangi felolvasás, nemzetközi gitárest

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gitar

Az Erdélyi magyar Írók Ligája tart farsangi felolvasást a Millenniumi Kávéházban, második alkalommal ad otthont nemzetközi gitárestnek az IH Rendezvényközpont, valamint folytatódik a Házasság Hete.

Hazánkban tizedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Az idén február 12. és 19. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca Madarász Isti filmrendező és felesége, Kerekes Monika. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Szerdán 13 és 16 óra között „Veled leszek én csak boldog, / Ilyen egyszerűk a dolgok.” címmel a Karolina Iskolában egyházmegyei szavalóversenyt rendeznek. 18 órától “Párkapcsolatok az elmúlt évtizedek kutatásainak tükrében – avagy mérhető-e a boldogság és előrejelezhető-e egy kapcsolat sikere?” címmel a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tart előadást Mihalec Gábor, pár- és családterapeuta az SZTE Szabadegyetem keretein belül. A Házasság Hetéről ITT olvashat részletesen.

17 órától Bartók Béla Zongoraszvitjének átiratát mélyhegedűre és zongorára adja elő Nagy Enikő Márta főiskolai docens az SZTE ZMK Liszt Ferenc Kamaratermében.

17 órától a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetében “Egy földrajzprofesszor kalandjai Kínában” címmel ad elő Makra László.

Az Erdélyi magyar Írók Ligájának farsangi felolvasására vár a Millenniumi Kávéház 19 órától. Fellépnek: Farkas Wellmann Éva, Karácsonyi Zsolt, Serestély Zalán és Varga László Edgár. Beszélgetőtárs: Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka főszerkesztője. A program az Areión Kulturális Egyesület szervezésében valósul meg.

Második alkalommal rendeznek Nemzetközi Gitárestet az IH Rendezvényközpontban 19 órától Stano Pocaji (SVK), Markus Schlesinger (AUT) és Tom Lumen (HUN) részvétel. Tom Lumen egy év elteltével újra fellép az IH-ban, és ismét magával hozza külföldi barátait. Ezúttal az osztrák Markus Schlesinger-t invitálta közös turnéra, valamint a szegediek számára már ismert Stano Pocaji-t. Tom Lument már nem kell bemutatni az IH közönségének, hiszen sokadszorra áll már itt színpadra. Az elmúlt alkalom óta 9 országban turnézott Európában, többek között szerepelt a finnországi Tampere Gitárfesztiválon, játszott Londonban, Dublinban, Belfastban, Bécsben és Berlinben. A Nemzetközi Gitáresten a készülő új albumából szólaltat meg eddig nem hallott számokat. Markus Schlesinger az osztrák fingerstyle gitárzene legismertebb képviselője. Akusztikus gitárjával, jellegzetes füstös énekhangjával, valamint humoros történeteivel garantáltan jól szórakoztatja a közönséget. Saját kompozíciói mellett jazz, blues és különféle ismert dallamok feldolgozásait is előadja, melyeket vicces anekdotákkal fűszerez. Stano Pocaji Szlovákia egyik legismertebb akusztikus gitárosa. Szerte a világon fellépett már évtizedes zenei pályafutása során mind szólóban, mind duóban, valamint különféle zenekari felállásokban. Megnyerő személyiségével, kedvesen humoros történeteivel és természetesen nagyszerű gitárjátékával szinte azonnal belopja magát a közönség szívébe. Az est során a három gitáros külön-külön és együtt is a húrok közé csapnak.

A Rongyszőnyeg zenekar lép fel a Nyugi Kertben 20.30-tól. A zenekar nevét Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versfüzére ihlette. Ennek a költeménynek egy megzenésített részlete is szerepel a repertoáron. Ahogyan egy rongyszőnyeg születik, úgy születik a zenekar repertoárja is, régiből szőnek újat, gondolnak újra mások által megzenésített verseket, népdalokat, zenésítenek meg saját verseket. A zenekar a martfűi középiskolában alakult. Egy költészetnapi program alkalmából állt össze zenélni a könyvtáros tanár és néhány muzsikás diák. Ennek lassan 10 esztendeje, azóta változik, bővül a repertoár. Egy francia kapcsolatnak köszönhetően ismert és kevésbé ismert francia dalok is bekerültek a programba.

Folyamatos kiállítások, programok:

Az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a Somogyi-könyvtár kiállítással tiszteleg a 200 éve született költő, műfordító, szerkesztő, tanár, a Kisfaludy Társaság elnöke és a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára előtt. A tárlat Arany János életét és munkásságát korabeli könyvek, folyóiratok, valamint a műveihez készült illusztrációk segítségével mutatja be. A kiállítás egyik különlegessége a zeneszerző Arany János dalainak kottakönyve. A költő – aki zongorázni és gitározni is tudott – Petőfi Sándor és Amadé László verseit zenésítette meg. Saját szerzeményein kívül még népdalgyűjteménye is megjelent. Az Arany – 200 című tárlat március 15-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár aulájában.

Marco Polo utazásairól és levelezéséről szóló régi kiadványokat is bemutató kamara-kiállítással kapcsolódik az ENSZ által meghirdetett, Fenntartható turizmus a fejlődésért nemzetközi évhez a Somogyi-könyvtár. A tárlat február 1-től március 2-ig tekinthető meg a bibliotéka harmadik emeleti olvasótermében. A XIII. században élt velencei kereskedő, író, utazó még a későbbi nagy expedíciók előtt járt be olyan területeket, amelyek az európai ember számára ismeretlenek voltak. A „mesés Kelet” világa Marco Polo révén kerülhetett közelebb először az érdeklődőkhöz. A tárlaton az Újvilágban tett expedíciókról, valamint a későbbi évszázadok misszionáriusainak felfedezéseiről szóló kötetek is láthatók. A kiállítás az ENSZ programjához kapcsolódva a földrajzi felfedezésekről szóló dokumentumokra hívja fel a figyelmet, emléket állítva az első nagy európai utazóknak.

tulsagosan_is_emberi_tarlat008kf

Izgalmasan sokrétű Duray Tibor képzőművész életműve, melyről ezúttal a szegedi REÖK látogatói is meggyőződhetnek. Az “Emberi, túlságosan is emberi” című kiállításon látható lesz a monumentális Aranykor c. mű is, mely több évtized után kerül újra a nagyközönség elé. Mi visz rá egy festőt arra, hogy megbízás nélkül műtermében hosszú évekig egy olyan festményen dolgozzon, amit nem láthat teljes egészében, mert a kép jóval nagyobb, mint a rendelkezésére álló falfelület? Talán valami emberi, túlságosan is emberi. A nietzschei cím ezennel az 1988-ban el-hunyt, s a 20. századi magyar képzőművészet még felfedezendő, pontosabban újra felfedezendő alakjai közé tartozó Duray Tibor tárlatának címeként szerepel. Részletek ITT.

olimpia02

Az olimpiák történetét mutatja be a Móra Ferenc Múzeum új kamarakiállítása: az „Olimpiák a gyűjtő szemével” című tárlaton egy magángyűjtő, Szegi László relikviái mellett olimpikonjaink ikonikus tárgyait is kiállítják. Látható lesz az a fém fáklya, mellyel az 1936-os, berlini olimpiai lángot hozták az országhatártól egészen Kecskemétig: összesen 114 futó vitte az ereklyét ezen a szakaszon. Ezen az olimpián 10 aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A kiállítás képeslapokon, plakátokon, kitűzőkön, autogramkártyákon, olimpiai belépőjegyeken keresztül szemlélteti az újkori olimpiák elmúlt százharminc évét. A tárlaton látható Vajda Attila pekingi aranyérme, melyet kenu 1-esben szerzett 2008-an, illetve 2004-es athéni bronzérme is. Megtekinthető még a Kovács Koko István által dedikált boxkesztyű és Papp László autogramkártyája is.

pompei_sajttaj012kf

Pompeji – élet és halál a Vezúv árnyékában: a szegedi Móra Ferenc Múzeum kiállításán bemutatják Pompeji katasztrófáját, az ott élt emberek életét, mindennapjait, hitvilágát, kikapcsolódási szokásait, harcászatát. A tárlat törzsanyaga, közel 120 tárgy a Pompeji feltárás anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett. A kiállítás egyediségét, különlegességét az adja, hogy a Pompeji ásatás tárgyaiból kiállítás eddig nemhogy Magyarországon, de még Közép-Kelet Európában sem került bemutatásra, így Szeged ad először otthont ennek a páratlan értékű kollekciónak. Három kiállítóhelyen is a Pompeji-kiállítással találkozhatnak az érdeklődők: a Móra Ferenc Múzeum főépületében, a Dóm tér szomszédságában található Fekete házban, valamint a Kass Galériában. A Móra Ferenc Múzeumban magával a katasztrófával, a Vezúv kitörésével, a közélettel, a fürdőkkel, a színházzal, az építészettel, a mindennapokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A Fekete házban a gladiátorok világa, a temetkezés, és étkezés, valamint Pannónia provincia világa is helyet kap, valamint kialakításra kerül egy erotikával foglalkozó, kizárólag felnőttek számára látogatható tér is. A Kass Galériában pedig a Pompeji katasztrófa témáját feldolgozó hazai képzőművészeti alkotásokat nézhetnek meg az érdeklődők Szegeden. A Pompeji-kiállítás egészen 2017. március 5-ig látható a napfény városában.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Íjászat: szegedi aranyak az Országos Bajnokságon

Következő sztori

Kézilabda: ráijesztett a Gyöngyös a MOL-Pick Szegedre, de a vége sima lett + FOTÓK