Közélet

Századvég: tovább növelte előnyét februárra a Fidesz-KDNP

Századvég: tovább növelte előnyét februárra a Fidesz-KDNP

2017. február 8., szerda
Századvég: tovább növelte előnyét februárra a Fidesz-KDNP

A Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásának adatai szerint a Fidesz-KDNP februárra tovább növelte előnyét az ellenzéki pártokkal szemben mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében; az elemzés szerint tovább gyengült a Jobbik.

A Századvég az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a vizsgált időszakban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 33 százalék, ezzel a pártszövetség "továbbra is őrzi stabil, vezető pozícióját a politikai erőtérben". Közölték: a Jobbik, amely hosszú időn keresztül a második legnépszerűbb párt volt Magyarországon, az elmúlt időszakban gyengült, februárra az MSZP támogatottsági szintjére esett vissza, így jelenleg a megkérdezettek közül a Jobbikra és a szocialistákra egyaránt 10 százalék szavazna. Az LMP és a DK támogatottsága nem változott, a megkérdezettek 4-4 százaléka támogatja a két pártot. Emellett az Együttre 1 százalék, más pártokra pedig 4 százalék voksolna. A pártválasztásukban bizonytalanok aránya jelenleg 34 százalék - ismertették. A Századvég kiemelte továbbá, hogy a biztos szavazó pártválasztók között is kormánypárti erősödés figyelhető meg az adott időszakban, a Fidesz-KNDP támogatottsága 49 százalékra nőtt. Ebben a válaszadói körben 19 százalék voksolna a Jobbikra, 18 százalék az MSZP-re. Az LMP és a DK támogatottsága egyaránt 5 százalék. Az Együtt 1 százalékon áll, így egy most vasárnap tartandó választáson nem jutna be a parlamentbe. Más pártokra a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka szavazna. A Századvég február 1-7. között végzett telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével kaptak volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.