Századvég: tovább növelte előnyét februárra a Fidesz-KDNP

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásának adatai szerint a Fidesz-KDNP februárra tovább növelte előnyét az ellenzéki pártokkal szemben mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében; az elemzés szerint tovább gyengült a Jobbik.

A Századvég az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a vizsgált időszakban a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 33 százalék, ezzel a pártszövetség “továbbra is őrzi stabil, vezető pozícióját a politikai erőtérben”.

Közölték: a Jobbik, amely hosszú időn keresztül a második legnépszerűbb párt volt Magyarországon, az elmúlt időszakban gyengült, februárra az MSZP támogatottsági szintjére esett vissza, így jelenleg a megkérdezettek közül a Jobbikra és a szocialistákra egyaránt 10 százalék szavazna.

Az LMP és a DK támogatottsága nem változott, a megkérdezettek 4-4 százaléka támogatja a két pártot. Emellett az Együttre 1 százalék, más pártokra pedig 4 százalék voksolna. A pártválasztásukban bizonytalanok aránya jelenleg 34 százalék – ismertették.

A Századvég kiemelte továbbá, hogy a biztos szavazó pártválasztók között is kormánypárti erősödés figyelhető meg az adott időszakban, a Fidesz-KNDP támogatottsága 49 százalékra nőtt. Ebben a válaszadói körben 19 százalék voksolna a Jobbikra, 18 százalék az MSZP-re. Az LMP és a DK támogatottsága egyaránt 5 százalék. Az Együtt 1 százalékon áll, így egy most vasárnap tartandó választáson nem jutna be a parlamentbe. Más pártokra a biztos szavazó pártválasztók 3 százaléka szavazna.

A Századvég február 1-7. között végzett telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével kaptak volna.

Default thumbnail
Előző sztori

OVF: már több mint 120 kilométeren másodfokú az árvízi védekezés

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: ikszre végzett Angyalföldön a SZEOL

Legutóbbi hasonló cikkek