Közélet

Soltész: százötvenmillió forint kiegészítő támogatást kapnak a nemzetiségi iskolák és óvodák

Soltész: százötvenmillió forint kiegészítő támogatást kapnak a nemzetiségi iskolák és óvodák

2017. február 28., kedd
Soltész: százötvenmillió forint kiegészítő támogatást kapnak a nemzetiségi iskolák és óvodák

Százötvenmillió forint kiegészítő támogatást kapnak a nemzetiségi iskolák és óvodák 2017-re - jelentette be az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Budapesten.

A támogatást 42 nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézmény kapja: 36 német, két horvát, két szlovák, egy román és egy ruszin nemzetiségi iskola, illetve óvoda - közölte sajtótájékoztatóján

Soltész Miklós

. Az egy-egy intézménynek megítélt támogatás összege hétszázezer és három és fél millió forint között van. Az államtitkár kiemelte: az elmúlt hat és fél év és során nőtt a nemzetiségek szerepe és megsokszorozódott a támogatásuk is. A fejlődés a köznevelés területén is látványos, hiszen míg 2010-ben 12 köznevelési intézményt tartottak fenn nemzetiségi önkormányzatok, addig most 74-et, az intézményekben nevelt gyermekek száma pedig 3104-ről 14 082-re nőtt. Soltész Miklós kitért arra is, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek támogatása a határon túli magyarok érdekeit is szolgálja. "Fontos, hogy amikor Romániában csak azért támadják a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot, mert magyar gyerekek járnak oda, akkor Magyarország föl tudjon mutatni egy teljesen más irányt, más törekvést" - fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: "meg kell mutatnunk más országoknak", hogy lehet együtt dolgozni a nemzetiségi közösségekkel, és ez az együttműködés az anyaországot is gazdagítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.