Egészség

Sokkal több beteg kaphat új szervet az Eurotransplant révén

Sokkal több beteg kaphat új szervet az Eurotransplant révén

2017. február 7., kedd
Sokkal több beteg kaphat új szervet az Eurotransplant révén

Jóval szervezettebbé, összehangoltabbá vált a szervátültetés folyamata és sokkal több beteg kaphat új szervet Magyarországon az Eurotransplant-tagságunk révén - mondta Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Kiemelte, hogy a szervek 15-20 százaléka az Eurotransplant révén érkezik. Napjainkban már azok, akik régen többet vártak szervátültetésre vagy szinte esélyük sem volt arra, hogy új szervet kapjanak, illetve a ritka vércsoportúak, túlérzékeny vesebetegek is új szervet kaphatnak. A Semmelweis Egyetem kedden közleményben tudatta, hogy az Eurotransplant által közölt friss, 2016-os összesítés alapján az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve megőrizte első helyét az Eurotransplant nyolc tagországa között. A májtranszplantációk esetében a harmadik helyen áll az intézmény a 49 európai központ között. Az elmúlt évben összességében 260 szervet ültettek át a budapesti intézményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.