Sajnálja a jobbikos Tóth Péter a havi egymilliót Botka Lászlótól

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

toth_peter02_gs

Szeged a korábbiaknál magasabb, 51 milliárdos költségvetési főösszeggel számol idén, de a városvezetők is jól járnak, jelentősen emelkedik havi illetményük – jegyezte meg Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő. Az illetményemelés emelés hátterében egy törvénymódosítás áll, igaz ennek egy részéről akár le is mondhatna a polgármester.

„Nem csak Szeged, hanem a polgármester és az alpolgármesterek is több pénzből fognak gazdálkodni 2017-ben” – ezzel a címmel invitált Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóra, amelyen beszámolt arról, hogy nagyjából 300 ezer forinttal emelkedik januártól Botka László MSZP-s városvezető, illetve a három alpolgármester havi illetménye fejenként.

Mint ismeretes, az Országgyűlés még decemberben döntött, hogy megemelik a települési polgármesterek díjazását a belügyminiszter kezdeményezésére. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben az szerepel, hogy a megyei jogú város polgármestere megbízatásának időtartamára havonta illetményre jogosult, amelynek összege megegyezik az államtitkárnak a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényben meghatározott alapilletményéből, illetménykiegészítéséből és vezetői illetménypótlékából álló illetményének összegével. A törvény szerint a főállású alpolgármestereknek a városvezető illetményének 70-90%-a jár, a pontos összeget a képviselő-testület állapítja meg. Szegeden a maximumot szavazhatják meg a februári közgyűlésen.

toth_peter01_gsA jogszabály szerint egyébként lehetősége lenne a polgármesternek arra, hogy kevesebb pénzt vegyen fel. „A társadalmi megbízatású polgármester havonta a polgármester illetménye 50%-ával megegyező mértékű tiszteletdíjra jogosult, melynek egészéről vagy meghatározott részéről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat” – olvasható a törvényben. Az illetményen felül a tiszteletdíj 15%-ában meghatározott összegű költségtérítésre is jogosult Botka László.

Tóth Péter emlékeztetett, hogy a Jobbik először nem támogatta a polgármesterek díjazásának megemelését, később viszont kisebb települések vezetői sorra keresték fel az ellenzéki pártot, s arról számoltak be, hogy annyira kevés pénz jár a polgármestereknek, hogy alig lehet találni valakit, aki elvállalná a megbízatást, így erre tekintettel végül a Jobbik is megszavazta az erről szóló módosítást.

A szegedi jobbikos honatya a költségvetés szép kiegészítésének titulálta Botka László és a három alpolgármester illetményemelését, mint elmondta a tavalyihoz képest több mint 300 ezer forinttal emelkedik Szeged polgármesterének havi illetménye, ami így havonta bruttó 997 ezer 170 forint. Az alpolgármesterek sem járnak rosszul, az előterjesztés szerint nekik 897 ezer 453 forint jár ettől az évtől kezdve. Tóth Péter szerint vérlázító, hogy olyan alpolgármesternek jár immár csaknem havi bruttó 900 ezer forint, aki közúti balesetet okozott, míg másikuk a VIP-parkolóbotrányban gyanúsítottként áll majd a bíróság elé.

A polgármesteri hivatal rövid közleményben reagált, emlékeztetve, hogy a béremelés törvényi kötelezettség.

Előző sztori

Szétnyílt egy cserépkályha teteje Hódmezővásárhelyen

Következő sztori

Műfordító lenne az uniós fordítási versenyt nyert szegedi lány