Molnár reagált a Lázár-fórumra: két alternatív területet ő ajánlott a görögöknek

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

testuletiules_algyo01_gs

Nyilatkozatában Algyő polgármestere azt írja, nincs mód a vasárnapi népszavazás lefújására, és visszautasította azt a kijelentést, mely szerint üzleti érdekektől vezérelve nem hagyott lehetőséget a görög befektetőnek más helyszín választásához.

Egyrészt az okafogyottá vált népszavazás lefújására biztatott Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője szerdai algyői lakossági fórumán, másrészt megjegyezte azt is, hogy Molnár Áron polgármesternek és az ipari parkot vezető Ormay Tamásnak az egymáshoz fűződő viszonyát érdemes lenne megvizsgálni. Az elhangzottakra nyilatkozatban reagált a nagyközség polgármestere, amit változtatás nélkül közlünk.

„Sajnálom, hogy nem volt lehetőségem alábbi észrevételeimet személyesen elmondani a fórumon, de másfél hónappal ezelőtt meghirdettem egy kerekasztal beszélgetést szinte ugyanerre az időpontra, melyre meghívtam Miniszter urat is. Jómagam nem kaptam invitálást a hat órakor kezdődő eseményre, bár szívesen tartottam volna közös tájékoztatót.

Miniszter úr javaslatát, amely szerint a képviselő testület „fújja le” az okafogyottá vált népszavazást nem tartom követhetőnek, mert a jelenlegi információnk szerint, amelyet írásban kaptunk a Nemzeti Választási Iroda elnökétől, nincs törvényes lehetőség a népszavazás visszavonására.

Mélységesen elkeserített az a fölvetés, hogy meg kell vizsgálni Ormay Tamáshoz fűződő viszonyomat sugallva ezzel azt, hogy valamilyen üzleti érdekből én nem hagytam lehetőséget más helyszín előtérbe kerülésének.

Dokumentumokkal tudom igazolni, hogy a három alternatív terület közül kettőt (az úgy nevezett L-alakú ipari parkost és az állami erdőt) én javasoltam a kormány illetve a görög befektető figyelmébe. Előbbit még 2016 májusában, utóbbit pedig júliusban. Ha bármilyen érdekem fűződött volna az eredeti helyszínhez, akkor nyilván ezt nem tettem volna meg. A cég egy tanulmányban részletesen elemezte, hogy a fölajánlott területek miért nem felelnek meg. A tanulmány kiküldésre került minden képviselő számára.

Arról is tudom biztosítani Miniszter urat, hogy az önkormányzat mindent megtett, hogy vonzóvá tegye ezeket az alternatív helyszíneket. Fölajánlottuk az L-alakú terület kapcsán a jelenleg a helyszínen üzemelő cég átköltöztetését egy másik ipari parkos területre, illetve az állami területen az erdő kitermelését és az odavezető út kiépítését. Megadtunk volna minden adminisztrációs segítséget is. Ezen kívül megjegyezném, hogy Algyőn hatályban van egy gazdaságösztönző rendelet 100 millió forint keretösszeggel, ami akár munkahelyteremtő, vissza nem térítendő támogatásként is igényelhető.

Elhangzott még, hogy a lakosság felé nem volt megfelelő a tájékoztatás. Az ügyben a népszavazás kiírása előtt öt lakossági fórum, illetve közmeghallgatás került megszervezésre. Ebből kettőt a kormányhivatal saját hatáskörben, kettőt az önkormányzat, egyet pedig a görög befektető szervezett. Az időpontok napszak szempontjából változók voltak, így mindenki részt tudott venni legalább egyen, aki akart. A cég képviselői mindegyiken személyesen jelen voltak. A testületi ülések megtekinthetőek élőben és visszanézhetőek az önkormányzat Youtube csatornáján, ezen kívül május óta, az összes algyői postaládába havonta eljuttatott Algyői Hírmondóban értesítettük a lakosságot a fejleményekről. Ugyanígy kerültek föl folyamatosan hírek az üggyel kapcsolatban az önkormányzat honlapjára és a Facebook oldalunkra. Továbbá több helyi és régiós médium is rendszeresen beszámolt a fejleményekről. A lakosság tájékoztatását jómagam teljes körűnek értékelem.
Teljes mértékben egyetértek Miniszter úrral abban, hogy az elmúlt két év együttműködése pozitívnak mondható. A kölcsönös bizalom és együtt gondolkodás jellemezte. Minden fölmerült ügy kapcsán mindkettőnk érdeke az volt, hogy Algyő gyarapodjon és fejlődjön. Ez vezetett minket akkor is, amikor Miniszter úr kormányzati, jómagam pedig önkormányzati szinten támogattuk a görög befektető Algyőre települését. Remélem, hogy ez a jó kapcsolat a jövőben, az algyőiek érdekében továbbra is megmarad és a fönti tények tekintetében erősödik a Miniszter úr és a település vezetője közti bizalom” – zárult Molnár Áron, Algyő nagyközség polgármesterének nyilatkozata.

Előző sztori

A daganatos gyermekekért gyűjtenek a szegedi lányok, csinosan

Default thumbnail
Következő sztori

Emmi: külön rendelkezést igényel az 1 százalék felajánlása

Legutóbbi hasonló cikkek