Közélet

Orbán: Montenegrónak az EU-ban van a helye

Orbán: Montenegrónak az EU-ban van a helye

2017. február 24., péntek
Orbán: Montenegrónak az EU-ban van a helye
MARKOVIC, Dusko; Orbán Viktor

Montenegrónak az Európai Unióban van a helye, az ország felkészült, hogy a közösség tagja legyen - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő pénteken az Országházban, miután tárgyalást folytatott Dusko Markovic montenegrói miniszterelnökkel.

Orbán Viktor

sajtónyilatkozatában azt mondta: "ha a belső problémáink az unión belül nem fognák le a kezünket, és nem lassítanának bennünket, Montenegrónak már lényegében az előszobában vagy egyetlen lépésre kellene lennie csak a teljes jogú tagságtól". A magyar kormány azt tartaná igazságosnak, elvszerűnek és kívánatosnak, ha Montenegró mihamarabb kapcsolódhatna az EU-hoz - erősítette meg. Emlékeztetett arra is, hogy Montenegró NATO-tagságát már csak négy tagállamnak kell ratifikálnia. Magyarország "elvi alapon, a történelmi sorsközösség okán a kezdetektől fogva" támogatta Montenegró EU- és NATO-tagságát - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: a kontinens békéje és biztonsága nem hozható létre a Balkán békéje és biztonsága nélkül, ez pedig csak az EU- és NATO-tagságon keresztül képzelhető el. A pénteki tárgyalást barátinak és sikeresnek minősítő kormányfő hangsúlyozta: a két ország kapcsolatát semmilyen nehézség nem terheli, Magyarországon sikeres országként tartják számon Montenegrót, ahová több komoly beruházás és sok turista érkezett Magyarországról. A magyar befektetések Montenegróban kifejezetten sikeresek - folytatta, jelezve, hogy az előttünk álló évtized a magyar tőkebefektetések évtizede lesz a Balkán térségében, Montenegró pedig kiemelt célpont ebből a szempontból. Orbán Viktor végül jelezte, elfogadta montenegrói kollégájának Podgoricába szóló meghívását.

Dusko Markovic

megköszönte az országa EU- és NATO-integrációjának eléréséhez nyújtott magyar kormányzati támogatást. Jelezte, arra számítanak, hogy hamarosan a még hátralévő négy ország is ratifikálja NATO-csatlakozásukat, és így az észak-atlanti szövetség májusi csúcstalálkozóján már a 29. tagállamként vehetnének részt. Az EU-integrációról szólva Dusko Markovic a legfontosabbnak azt nevezte, hogy ne lassítsák a csatlakozási folyamatukat. Kormánya külpolitikájának fő céljaként a békés szomszédpolitikát jelölte meg, hozzáfűzve, hogy erősíteni akarják a nyugat-balkáni együttműködést, a párbeszéd hívei. A magyar-montenegrói kapcsolatokat a miniszterelnök elsőrendűként jellemezte, szorgalmazva, hogy mielőbb ülésezzen a két ország közötti gazdasági vegyes bizottság. Támogatóan szólt arról a lehetőségről, amely alapján 45 millió eurós eximbanki forrást kaphatnak vállalkozásfejlesztésre. A nyilatkozatok előtt a miniszterelnökök jelenlétében három megállapodás is született. Az egyik a két főváros, Budapest és Podgorica közötti közvetlen légi járatról szól, ezt magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írta alá, Orbán Viktor miniszterelnök szerint pedig akár már tavasszal megindulhat ez a járat. A másik egyezmény egy egyetértési nyilatkozat volt a belügyminisztériumok közötti együttműködésről, ezt a magyar kormány nevében Pintér Sándor belügyminiszter jegyezte. Végül ugyancsak a két belügyminiszter írta alá a Magyarország és Montenegró közötti, a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők visszafogadásáról szóló, az Európai Közösség és Montenegró közötti megállapodás végrehajtására vonatkozó jegyzőkönyvet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.