/

Novák Katalin Hódmezővásárhelyen: 42 millióval támogatja a kormány a Démétér Házat + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

ilyen_a_box megnyito_hodmezovasarhely09_gsÉvente akár 40-50 gyermeknek is szüksége van életmentő beavatkozásra a budapesti Szent László Kórház Gyermek-hematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályán, ahonnan a legyengült immunrendszerű kicsik gyógyulási idejük alatt a Démétér Házba költözhetnek. A csontvelő-transzplantáción átesett betegeknek és családtagjaiknak ez a hely a második otthonuk, ezért Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Démétér Házért folytatott országos jótékonysági kezdeményezés fővédnöke bejelentette: a kormány 42 millió forinttal támogatja a ház bővítését.

“Én is meg fogok gyógyulni a Démétér Házban!” Az izsáki kisfiú, Dani büszkén jelentette ezt ki videóüzenetében, melyben többek között arról is beszélt, milyen az élet a csontvelő-átültetést követően, és miért fontos, hogy folytatódjon a gyógyuláshoz steril körülményeket biztosító otthon bővítése. Dani elmondta, jelenleg mindössze kilenc apartmanban tudják elszállásolni a családokat és a gyógyuló gyerekeket, viszont nagyon jó, hogy a Démétér Házban az orvosokhoz közel lehetnek, és hogy “nem kell steril ennivalót enni”.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Démétér Ház, a kormány ugyanis 42 millió forint vissza nem térítendő támogatást ajánlott fel a működtető alapítványnak, hogy újabb szárnnyal bővülhessen a remény otthona. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Démétér Ház életéről szóló vándorkiállítás hódmezővásárhelyi megnyitóján úgy fogalmazott, az intézmény a remény és a profizmus háza, ahol a szakszerű segítség mellett szülőknek és gyerekeknek egyaránt ki kell állniuk a hónapokig tartó gyógyulási idő próbáját. “Nem szomorú élmények várnak azokra, akik betérnek a Démétér Házba, hanem gyermekzsivaj” – osztotta meg személyes élményét. Hozzátette, a családnak gyógyító ereje van, háromgyermekes édesanyaként pedig jól tudja azt is, milyen törékeny dolog az egészség. Úgy folytatta, a kormányzati támogatás segítségével még több csontvelő-transzplantáción átesett gyermek gyógyulhat majd az apartmanokban, de továbbra is szükség van a hétköznapi összefogásra.

ilyen_a_box megnyito_hodmezovasarhely01_gs

Az országos útra induló kiállítás Koszticsák Szilárd fotóriporter képanyagából készült. Borbély Patrik, aki egykor lakója volt a Démétér Háznak, mára felépült, majd ő lett a Szegedről indult tárlat arca. Őt köszöntötte elsőként Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, aki örömét fejezte ki azt illetően, az EMMI által felajánlott támogatás révén még több gyermek és családtagjai léphetnek a biztonságos, szakmailag felügyelt gyógyulás útjára. A hazai követendő példák között említette a hódmezővásárhelyi Csodaház napközit, mely egyedülálló módon szülői kérésre, önkormányzati támogatásból valósulhatott meg. Ugyancsak követendő modellként hívta fel a figyelmet a helyi Magvető utcai integrált óvodára, ahol a látás- és hallássérült gyermekeknek egészséges kortársaikkal együtt tartanak foglalkozásokat, felkészítve őket így az iskolai életre, a beilleszkedésre. Hangsúlyozta azt is, 4-5 éve egyre több gyermek születik Hódmezővásárhelyen, így az óvodák bővítésére is szükség van.

Az MTI fotóriportere egy baráti beszélgetés alkalmával határozta el, hogy saját eszközeivel segít a Démétér Háznak. Koszticsák Szilárd még most is alig hiszi el, hogy a képeiből eredeztethető összefogásnak köszönhetően tavasszal elkezdődhet az építkezés, s akár már karácsonyra készen lehet az új szárny. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szerint nem is lehet anélkül végignézni a tárlatot, hogy ne a segítő szándék kerekedjen felül a szemlélőkben. “Javasolni fogom az önkormányzatnak, hogy további 1 millió forinttal támogassuk a Démétér Házat” – fűzte hozzá, majd azt kívánta, az ország más pontjain is hasonló érzéseket keltsen a képanyag, mint amilyen eredménnyel Csongrád megyében bemutatkozott. Juhász Tünde megyei kormánymegbízott megerősítette, március 6-tól a tárlat visszatér Szegedre, hogy a kormányhivatal ügyfélterébe érkező ügyfelek figyelmét újra ráirányítsa a pótolhatatlan Démétér Ház ügyének fontosságára. “Sokszor bosszankodunk, de a megrendítő képsorokkal találkozó szemlélő döbben rá, igazán mi okoz szomorúságot, különösen, ha beteg gyermekről van szó” – mondta a kormánymegbízott.

novak_katalin_hodmezovasarhely12_gs

Novák Katalin és Almási István a kiállításmegnyitót megelőzően látogattak el a Magvető utcai óvodába, ahol az államtitkár vidáman beszélgetett a kicsikkel. A gyerekek még a farsangi események hatása alatt álltak, Batman és Amerika kapitány-jelmezekben köszöntötték a vendégeket. Az összesen 70 főt ellátó, 12 tagintézménnyel rendelkező óvodahálózat Magvető utcai épületében három csoportban foglalkoznak a kicsikkel, két hallássérült, illetve egy látássérült óvodásuk van. Kinga látássérült, két éve jár a Magvető utcába – mesélte Novák Katalinnak a kislány édesanyja. Nagyon szeret itt lenni, a fejlesztő pedagógiai foglalkozásoknak pedig már most megvannak az eredményei.

Patkásné Dezső Katalintól, az óvoda igazgatójától megtudtuk, Csongrád megyében egyedülálló feladatot látnak el. “Amióta bevezették a csecsemők kötelező hallásszűrését, előre tudjuk, mikor várható az újabb gyermekek beiratkozása. Korábban volt, akiről az óvodában derült ki, hogy hallássérült, de a mai napig sok gyermeket javaslunk vizsgálatra.” A Magvető utcai óvoda bővül, többek között akadálymentesítésen is átesik az épület.

Előző sztori

Az okafogyott népszavazástól való távolmaradásra buzdít a testületi többség Algyőn

Default thumbnail
Következő sztori

Nyilvános parkolók digitalizálására is alkalmas technológiát tesztel a Magyar Telekom

Legutóbbi hasonló cikkek