Írjon nekünk

Közélet

Novák Katalin: 14 milliárd forintot kapnak közösségfejlesztésre civil és egyházi szervezetek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

novak_katalin_gs

A helyi közösségek fejlesztésére 14 milliárd forintot kap 569 civil és egyházi szervezet, az uniós forrású EFOP-program célja az önkéntes tevékenység népszerűsítése, a generációk közötti együttműködés erősítése és az ifjúsági közösségek támogatása az elkövetkező 3-4 évben – jelentette be a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin ismertetése szerint a tavaly szeptemberi kiírásra csaknem ezer pályázó jelentkezett. A szervezetek 18-25 millió forintot kapnak a helyi programjaikra; vállalásuk szerint több tízezer helyi rendezvényt tartanak majd, és több millió embert érnek el.

A helyi polgári és egyházi közösségek támogatását a kormány kiemelt feladatának tekinti, mert ezeknek a közösségeknek a megerősítésén keresztül érezhetik az emberek, hogy Magyarország erősödik – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Arról beszélt, Magyarországon egyre népszerűbb az önkéntes tevékenység, ugyanakkor nehézséget jelent az ilyen tevékenységet vállaló szervezeteknek, hogy nem tudják a koordinátorok munkáját megfizetni, ezért a mostani kiírásban erre is pályázhattak.

A pályázat céljai közé tartozott a 14-35 és a 60 felettiek közötti együttműködés, szolidaritás erősítése. Értékhordozó, értékteremtő és értékmegújító közösségeket támogatunk, ahol fiatalok és idősek segítik egymást, együtt vesznek részt közösségépítő tevékenységekben, ezek között például hagyományőrző, ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeken, illetve tanfolyamokon, tréningeken – mondta Novák Katalin.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, erős Magyarországhoz erős közösségekre van szükség, a helyi közösségek értéke pedig felbecsülhetetlen. A kormány célja, hogy minél többen felismerjék, a lehetőségekkel élni összefogással és közös erővel lehetséges – hangoztatta.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a 3-4 éves projektekkel a fenntarthatóságot kívánják biztosítani, azt, hogy a civil és egyházi szervezetek programjai beépülhessenek a helyi társadalmak mindennapjaiba. Közölte, a vissza nem térítendő támogatást a konvergencia régiókban tevékenykedő szervezetek kaphatták saját szakmai terveikhez. Kitért arra is, hogy a szervezetek a programjaik elindításához akár előre igényelhetik a megítélt támogatásnak akár 50 százalékát, így nem lehet pénzügyi akadálya a projektek megvalósításának.

Hangsúlyozta, hogy a források oda jutnak, ahol a legnagyobb szükség van azokra, így például Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyébe. Novák Katalin ismertetése szerint a dél-alföldi régióban 103 projektet támogattak, Dél-Dunántúlon 78-at, Észak-Alföldön 126-ot, Észak-Magyarországon 157-et, Közép-Dunántúlon 53-at, míg Nyugat-Dunántúlon 52-t.

Kommentek

Közélet

Csongrád megyében is várják a Czeglédy-ügy károsultjait a kormányablakok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az erről szóló kormányrendelet szerint január 15-től február 28-ig nyújthatják be kárrendezés iránti kérelmeiket a Czeglédy-ügy károsultjai. Csongrád megye 11 kormányablakában várják a jogosultakat, tehát azokat, akik 2017. május 1. és június 30. között a Human Operator Zrt. közreműködésével végeztek munkát, de fizetésüket nem kapták meg. Kommentek

Tovább olvasom

Közélet

Folytatódik a Póráz két végén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete 2018-ban is folytatja a Póráz két végén című szakmai programját. A már harmadik éve működő projekt sok olyan nehéz helyzetben élő állattartó családnak segített, akiknek a kutyájuk problémás, de sajnos nincs anyagi fedezetük arra, hogy kutyaiskolába vigyék kedvencüket. Kommentek

Tovább olvasom

Hírzóna

Építőipari hiányszakmákat oktatnak szakképzési keretek között Szegeden – Általános iskola után is jelentkezhetnek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/mti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Építőipari hiányszakmákat oktatnak szakképzési keretek között Szegeden. Akár rögtön általános iskola után is várják a tanulókat egy szegedi intézményben Építőipari hiányszakmákat oktatnak szeptembertől Szegeden. A most induló szakképzés a munkaerőhiányt hivatott csökkenteni – az építőiparból több ezer szakmunkás hiányzik hazánkban. A képzésekre akár már az általános iskola elvégzése után is jelentkezhetnek a tanulók. A Gál […]

Tovább olvasom

Aktuál