/

Nem szavazatra buzdít az algyői népszavazáson a helyi Fidesz

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

algyoi_fidesz_sajttaj005kf

A vegyi üzemről szóló népszavazás ügyében és az ehhez kapcsolódó kampány kérdésében tartott sajtótájékoztatót az algyői Fidesz. Feljelentést tesznek a beruházást támogató szórólapok miatt, s szeretnék, ha a testületi ülést a népszavazás után tartanák meg.

Február 26-án voksol arról a település lakossága, hogy szeretnék-e, ha a tervezett helyére épülne a görög befektető által felépíteni szándékozott vegyi üzem. A vegyi üzemmel kapcsolatban megjelent cikkeinket az alábbi linken érhetik el.

„Úgy érezzük, hogy kezdenek felerősödni az egyéni politikai ambíciókat és különböző gazdasági érdekeltségeket támogató hangok” – nyilatkozta Pongrácz Tamás, az algyői Fidesz frakcióvezetője. Képviselőtársaival azért álltak a kezdeményezés mellé, mert ugyan a beruházást elfogadták, de a helyszínválasztással nem értettek egyet. Azt gondolja, hogy senki nem kampányolt azzal, sem képviselő, sem polgármester, hogy ennyire veszélyes üzemet telepítsenek a nagyközség közelébe.

„A legdemokratikusabb és legkézenfekvőbb eldöntése az ügynek, ha az algyőiek népszavazáson nyilváníthatnak véleményt” – fogalmazott Pongrácz. „A múlt rendszert idézőnek” nevezte azt, hogy állítása szerint „az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és a cégek dolgozóit összehívva a polgármester agitált a népszavazáson az igen szavazatok mellett”.

Algyo__latvanyterv_I_keret_korforgalom_modositas_2

Szót ejtett „a beruházás támogatói” aláírással ellátott röplapokkal kapcsolatban. Úgy vélekedik, ezeken „egyre vadabb állítások, megtévesztésre alkalmas tájékoztató” szövegek olvashatóak, a „Kánaánt ígérik a lakosságnak”. Példaként említette, hogy ingyen gőzről, ingyen fűtésről írtak az iskola, a Borbála Fürdő számára, ami kiválthatja még az új termálkutat is. Ez ügyben megjegyezte, soha nem tárgyalt az algyői önkormányzat a gőzenergiáról, s egy korábbi fórumon adott válaszból azt a következtetést vonta le, hogy nem is tudna az üzem elég energiát termelni, ráadásul százmillióba kerülhet a rendszer kiépítése, a gőz eljuttatása a megfelelő helyekre. A szórólapok ügyében rendőrségi feljelentést tesz, mert valótlanságokat, tényszerűen cáfolható állításokat üzennek véleménye szerint. Megjegyezte, ha névvel lennének ellátva, akkor legalább tudná, hogy kihez kell fordulni.

Pongrácz Tamás utalt a november 17-én tartott fórumra, ahol a befektető azt ígérte, hogy ha a népszavazásra kerül sor, akkor eláll az építkezéstől. „A polgármester úr is drágának tartotta ezt a voksolást, de ha kaptunk volna egyértelmű állásfoglalást, akkor ezt a népszavazást nem biztos, hogy meg kellett volna tartani” – mondta. A sajtóinformációkat olvasva viszont úgy látja, hogy a cég mindenképpen megvárja a népszavazás eredményét, amit „az algyőiek hülyének nézéseként” értékelt.

algyoi_fidesz_sajttaj001kf

Azt üzente a frakcióvezető az algyői lakosságnak, hogy továbbra is tétje van a népszavazásnak, mert „így lehet megakadályozni, hogy a település élhetőségét kedvezőtlenül befolyásoló beruházás valósuljon meg”. Arra biztatja őket, hogy szavazzanak nemmel, ahogy a helyi Fidesz teszi. Azonban szerinte, ha nem lenne kíváncsi a cég a lakosság véleményére, akkor már építkezne. Hangsúlyozta, a népszavazás csak az adott helyrajzi számról szól, tehát nem az üzem teljes elutasítását jelenti. Szerinte sokan szívesen látnák a beruházást, a lakott területektől egy kicsit messzebb. Emlékeztetett rá, hogy más területeket is felajánlottak a mostani telektől 300-500 méterre, de azokat különböző okok miatt elutasították. Azt viszont nem érti, hogy hasonló problémákat a mostani földterületnél miért nem találtak. Újságírói kérdésre hozzátette, a népszavazás nem kötelezi a beruházót semmire, csupán a lakosság fejezheti ki álláspontját a kérdésben.

Benyújtottak egy képviselői indítványt, hogy a következő hétre tervezett testületi ülést halasszák el a népszavazás utánra, február 28-ra. Hétfőre pedig szeretnének egy rendkívüli testületi ülést, hogy a képviselői munkaterv és a szervezeti és működési szabályzat módosításával ebből ne legyen probléma.

Default thumbnail
Előző sztori

FM: elégedett az EU a madárinfluenzával szembeni magyar óvintézkedésekkel

Következő sztori

Gyávaság, gyengeség, tüntetés - így reagált az ellenzék a kormányfő évértékelőjére

Legutóbbi hasonló cikkek