Megérkezett a jeges ár Csongrád megyébe

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jeg_tisza_szemet02_gs

A Közép-Tiszáról származó nagy mennyiségű uszadékkal kevert jégtömeg elérte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) működési területét. Jelenleg Csongrád térségében tart, itt a jégzajlás 60 %-os. A felsőbb tiszai szakaszoktól eltérően az Alsó-Tiszán a jégzajlás széthúzódó, 20-70 %-os váltakozó intenzitással vonul le – közölte az ATIVIZIG.

Az ATIVIZIG kezelésébe a Tisza folyó Csongrád és a déli országhatár közötti 94,2 km hosszúságú szakasza tartozik. Itt péntek (02.17.) dél óta, 6 árvízvédelmi szakaszon van III. fokú árvízvédelmi készültség érvényben, összesen 179 km-en.

Továbbra is fokozottan felhívják a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét, hogy az Alsó-Tiszán levonuló jeges árvíz miatt tetemes mennyiségű, nagy kiterjedésű és vastagságú jégtáblák és uszadék megjelenésére kell számítani.

Kérik, hogy a tulajdonosok és parthasználók az úszóművekre, úszóeszközökre, valamint azok rögzítéseire továbbra is fokozott figyelmet fordítsanak, azokat szükség esetén erősítsék meg, annak érdekében, hogy az úszóművek ne szabaduljanak el és a vízfelületeken megjelenő úszó jégtáblák azokban kárt ne okozzanak.

Belvízvédelem

Az igazgatóság 6 belvízvédelmi szakaszának összesen 9 szivattyútelepén van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben.

Az igazgatóság működési területén összefüggő, nagy kiterjedésű belvízi elöntések nem alakultak ki, leginkább a mélyfekvésű, lefolyástalan területek vannak vízborítás alatt. A korábban lehullott/elolvadt hó, ill. a csapadék a fagyott talaj miatt nem tud beszivárogni a mélyebb altalaj felé, ezért alakultak ki lokális elöntések. Az elöntött terület nagysága mindösszesen 3715 hektár, ebből 1720 hektár a vetés-szántó.

Előző sztori

Botka: egyenlő, igazságosabb Magyarország a célom (FRISSÍTVE)

Default thumbnail
Következő sztori

Elfogták az állampusztai börtön szökött rabját

Legutóbbi hasonló cikkek