Közélet

Megérkezett a jeges ár Csongrád megyébe

Megérkezett a jeges ár Csongrád megyébe

2017. február 18., szombat
Megérkezett a jeges ár Csongrád megyébe
jeg_tisza_szemet02_gs

A Közép-Tiszáról származó nagy mennyiségű uszadékkal kevert jégtömeg elérte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) működési területét. Jelenleg Csongrád térségében tart, itt a jégzajlás 60 %-os. A felsőbb tiszai szakaszoktól eltérően az Alsó-Tiszán a jégzajlás széthúzódó, 20-70 %-os váltakozó intenzitással vonul le - közölte az ATIVIZIG.

Az ATIVIZIG kezelésébe a Tisza folyó Csongrád és a déli országhatár közötti 94,2 km hosszúságú szakasza tartozik. Itt péntek (02.17.) dél óta, 6 árvízvédelmi szakaszon van III. fokú árvízvédelmi készültség érvényben, összesen 179 km-en. Továbbra is fokozottan felhívják a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak figyelmét, hogy az Alsó-Tiszán levonuló jeges árvíz miatt tetemes mennyiségű, nagy kiterjedésű és vastagságú jégtáblák és uszadék megjelenésére kell számítani. Kérik, hogy a tulajdonosok és parthasználók az úszóművekre, úszóeszközökre, valamint azok rögzítéseire továbbra is fokozott figyelmet fordítsanak, azokat szükség esetén erősítsék meg, annak érdekében, hogy az úszóművek ne szabaduljanak el és a vízfelületeken megjelenő úszó jégtáblák azokban kárt ne okozzanak.

Belvízvédelem

Az igazgatóság 6 belvízvédelmi szakaszának összesen 9 szivattyútelepén van I. fokú belvízvédelmi készültség érvényben. Az igazgatóság működési területén összefüggő, nagy kiterjedésű belvízi elöntések nem alakultak ki, leginkább a mélyfekvésű, lefolyástalan területek vannak vízborítás alatt. A korábban lehullott/elolvadt hó, ill. a csapadék a fagyott talaj miatt nem tud beszivárogni a mélyebb altalaj felé, ezért alakultak ki lokális elöntések. Az elöntött terület nagysága mindösszesen 3715 hektár, ebből 1720 hektár a vetés-szántó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.