Közélet

Magyarok! Szabadítsatok ki! – Megrázó segítségkérő üzenet 1956-ból

Magyarok! Szabadítsatok ki! – Megrázó segítségkérő üzenet 1956-ból

2017. február 6., hétfő
Magyarok! Szabadítsatok ki! – Megrázó segítségkérő üzenet 1956-ból
56_palackposta

„Magyarok! Segítség!” – így kezdődik az a megrázó segítségkérő üzenet, amelyet 1956 novemberében írtak menekülő forradalmárok a Tisza folyó partján, Csongrád megye területén. A kis papírlapot egy üvegpalackba tették, így sodródott le a Tiszán egészen Zentáig. A segítséget kérő palackot viszont csak évekkel később találták meg: egy diák fogta ki a folyóból 1962-ben. A drámai dokumentumot most a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatják be.

1962. május 25-én egy hatodik osztályos tanuló egy üvegpalackot talált a Tiszában Zentánál. A diák kihalászta az üveget, melyben egy néhány soros, drámai segítségkérő üzenetet talált: „1956. XI. 15. Magyarok! Segítség! Az oroszok nemsokára ki fognak végezni és társaimat is, mert Magyarok vagyunk. Itt a Tisza Partján. Harcolunk a szabad Magyarországért! HAZÁÉRT! Míg elmentek, megírtam ezt. Vizesüvegembe tettem. Kifogyott a töltő tollam. Segítség! Véremmel írok! Csongrádtól 3 km északra a füzesben. Magyarok! Szabadítsatok ki!” Nem ismert, ki írhatta, kik írhatták ezeket a sorokat, de valószínűsíthető, hogy menekülő forradalmárok fogalmazták meg ekképpen segítségkérő gondolataikat. Nem tudunk a szerző, szerzők további sorsáról, életéről. Nem tudjuk, hogy mi történt velük a drámai üzenet megfogalmazása utáni percekben, órákban. A megrázó sorokat tartalmazó dokumentumot, ezt a rendkívüli történeti forrást hosszú évtizedeken keresztül a zentai múzeum raktárában őrizték. A drámai üzenetet a szegedi Móra Ferenc Múzeum közösségi terében mutatják be egy kamarakiállítás keretében február 6-tól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.