Kosárlabda: a kupabronz után a bajnokságra fókuszálnak a Szedeáknál

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak_szolnok_gyozelem54_gs

A klub történetelmének lapjai közé írta magát hétvégén a Naturtex-SZTE-Szedeák, miután Nikola Lazic együttese a Magyar Kupa nyolcas döntőjében bronzérmet szerzett. A sikerről a csapat edzőjével, valamint centerével beszélgettünk.

1999 után játszhatott elődöntőt a Magyar Kupában a Naturtex-SZTE-Szedeák, azonban a jelenlegi lebonyolítás során, amikor a bajnokság felénél az első nyolc csapat küzdhet meg a kupadöntőben, most vehetett részt először a Tisza-parti klub a döntőben. A háromnapos eseményen az első játéknapon a bajnokság után ezúttal a kupában is sikerült legyőzni a Pécset, majd jött az újszegedi sportcsarnokban idén szintén elesett Szolnok: a bajnoki címvédő ellen azonban hiába jött vissza komoly hátrányból a meccsbe a Szedeák, a bronzmeccs maradt Juhos Leventéék számára szombatra, ahol a tavalyi győztes Körmend várt az együttesre, ahol egy küzdelmes, szoros meccsen, 77-66-ra nyert a Szedeák, így megszerezte a bronzérmet. “Nem könnyű három nap van mögöttünk, három nehéz ellenféllel játszottunk. A Szolnok elleni első félidőt leszámítva jól játszottunk. Ott a félidőben egy kicsit átbeszéltük a dolgokat, aztán csináltunk egy remek harmadik negyedet, de ilyen ritmusban nehéz végigjátszani egy teljes mérkőzést. A sérülések ezúttal is sújtottak bennünket, de ennek ellenére is remek eredményt értünk el. Kedden azzal nyitottam az edzést, hogy a sportban nem számít a múlt, előre kell tekintenünk, máris a MAFC-ra kell koncentrálnunk. Ha így tesszük, akkor szerintem jó szezonunk lehet” – mondta el portálunknak Nikola Lazic, a Naturtex-SZTE-Szedeák vezetőedzője.

A szegediek játékát több szakértő is dícsérte a kupahétvégén, mondván látványos és szép kosárlabdát játszanak Ivan Lilovék. Ennek kapcsán a Szedeák mestere kifejtette: valamikor jó százalékkal tudnak dobni, máskor viszont nem, de legyen bármi is az állás, egy dolgot sosem tesznek: soha nem adják fel. “Sosem játszottunk energia nélkül, így tettük ezt a Magyar Kupa meccsei alatt is. Természetesen jól esett, amikor mi is hallottuk másoktól, hogy szépen és tetszetős stílusban kosárlabdázunk, így kell folytatnunk. Szűk a rotációnk, így még nehezebb ilyen szinten játszani, de a legfontosabb, hogy küzdünk minden helyzetben. Valamikor ez eredménnyel jár, de olykor jobb az ellenfél, ilyenkor gratulálunk nekik, és megyünk tovább” – fogalmazott Nikola Lazic, akinek edzőként is az egyik legszebb eredménye a hétvégi bronzérem, bár pályafutása korábbi szakaszában volt már ennél fényesebb érme is a kupadöntőből. “Nem szeretek magamról beszélni, de nekem is van részem a csapatban. Nagy eredménynek tartom a bronzérmet. Korábban a Falco mestereként voltam már döntős, de a Szeged nem akkora csapat. Remek érzés volt ilyen társaságban lenni, mint a Körmend, a Szolnok és az Alba. Ez a három csapat sokkal magasabb költségvetséből dolgozhat, ennek tükrében még nagyobb fegyvertény az, amit végrehajtottunk” – nyilatkozta Nikola Lazic.

A Szedeák trénere úgy folytatta, kis ünneplést követően kedden már belevágtak a munkába, a folytatásban pedig azon fognak dolgozni, hogy még szebb eredményeknek örülhessenek a szegedi kosárlabdaszeretők. Ott szeretnénk maradni azon a helyen a tabellán, ahol most állunk, ez pedig nem lesz könnyű, már csak akkor sem, ha sorbavesszük a riválisokat. Nem könnyű a sorsolásunk sem, három idegenbeli meccs vár ránk, majd szerda-szombat ritmusban folytatódik a bajnokság, sokat kell majd utaznunk. Egy kicsit különleges volt ez sorozat, amin túl vagyunk, hiszen három nap alatt kell három meccset játszanunk. Fizikailag rendben vagyunk, de megterhelő volt ez a hétvége, most kell egyre gyorsabban frissíteni a csapatot, ez lesz a heti feladat – ilyen az edzői munka, folyamatosan előre kell tekinteni” – tette hozzá a szerb mester.

Volt tartásuk

szedeak_szolnok_gyozelem56_gs

A szegediek egyik legjobbja volt a kupadöntőn a center, Nenad Sulovic: bár hiba lenne kiemelni bárkit a Szedeákból, hiszen a Naturtex igazi csapatmunkának köszönhette azt, hogy sikerült megszereznie a bronzérmet – ezzel együtt is Sulovicnak igen emlékezetes volt a Szolnok elleni elődöntő, ahol 16 pontot, hat lepattanót, öt gólpasszt és tizenkét kiharcolt faultot hozott össze: óriásit küzdött a szolnoki centerekkel, így a hétvége harmadik legjobb VAL-ját elérő Luksa Andric-al is. “Mindenki azért jön a kupadöntőre, hogy megnyerje azt. Jól játszottunk a döntő előtt, így volt esélyünk arra, hogy nagy eredményt érjünk el. Az első meccs után olyan csapatokkal játszhattunk, mint a Szolnok és a Körmend, de hittünk magunkban. Andric egy remek játékos, nagyon jó múlttal, ismerem őt még az ABA-ligából. Talán túl sokat is küzdöttünk vele, de végül sikerült tíz pont alatt tartani őt, miközben tudjuk, hogy képes akár könnyedén egy harmincpontos meccsre is. Nem volt könnyű ellene védekezni, már csak azért sem, mert a Szolnok többi játékosa is hasonló szintet képvisel. Az volt a fontos, hogy ne kerüljünk mélyre lelkileg az elődöntőben történtek után, szerencsére sikerült nyernünk a bronzmeccsen” – tekintett vissza a kupadöntőre Nenad Sulovic.

A center hozzátette, nagyon fontos számukra, hogy úgy álljanak hozzá a folytatáshoz, hogy a kupa véget ért, így a bajnokságra kell koncentrálniuk, ahol nem fognak semmit ingyen adni. “Minden meccsen a győzelemért lépünk pályára, azért, hogy ott lehessünk a középszakaszban. Küzdeni fogunk minden találkozón, hogy megtartsuk a helyünket, és elérhessünk céljainkat” – zárta a 31 éves kosaras.

Kedden már a konditeremben edzettek a Naturtex-SZTE-Szedeák játékosai

no images were found

Előző sztori

Kis mértékben megnövekedett radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontján január óta

Következő sztori

Még néhány évnyi technikai fejlődés szükséges a teljesen elektromos szegedi tömegközlekedéshez