/

Hosszú távon, minőségileg segítené a szegedi sportot a Sportkoalíció

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

sportkoalicio007kf

Pénteken a Csongrád megyei Kormányhivatalban mutatkozott be a nagyközönség előtt a megalakult szegedi Sportkoalíció. A szervezet munkájának eredményei a tervek szerint már a tavasz végén látszódnának, a várossal közösen gondolkozva hoznának minőségi javulást a szegedi sportéletbe.

Mint azt Balla Attila, a megalakult Sportkoalíció elnöke beszédében elmondta, a szervezet létrejöttének alapgondolata 2016 őszén vetődött fel szegedi sportvezetők és szakemberek körében, amikor egy olyan összefogás létrehozása volt céljuk, ami előrelépést, minőségi javulást hoz a városi sportéletbe, egyúttal hosszú távú koncepciót is kínál – terveiket pedig a várossal közösen szeretnék megvalósítani. A szervezet kizárólag a lokális sportéletért dolgozik a jövőben, nem akar politikai szerepet betölteni. A kezdeményezés minden szakmai ötlet előtt nyitva áll, akár a szegedi szülők, akár a klubvezetők részéről. Hozzátette, a Sportkoalíció a szegedi sportirányítás civil szakmai segítőjeként dolgoznának a jövőben, és bár voltak megkeresések más településekről is, de először Szegeden belül dolgoznának. Balla Attila úgy látja, ahhoz, hogy eredményeket tudjanak felmutatni, mindenképpen szükség van a párbeszédre, valamint a marketing eszközök megfelelő alkalmazására. Tekintettel arra, hogy a sport elválaszthatatlan a társadalomtól és annak fejlődésétől, fontosnak tartja, hogy Szeged határozott jövőképpel rendelkezzen a sportot illetően.

A Sportkoalíció hat területre fókuszál a jövőben: fontosnak tartják az utánpótlás-toborzást, az egészséges életmódra való nevelést és azt, hogy megfelelően segítség a szülőket a sportágválasztás nehéz kérdésében, ezért az óvodákban és az általános iskolákban kell dolgozniuk. Fontos a Sportmarketing, valamint a minőségi sportkommunikáció, ahogy a szabadidősportok, egyúttal a mindennapos mozgás széleskörű elérhetősége a szegediek számára. A Sportkoalíció szorosan együttműködne a Szegedi Tudományegyetemmel, egyúttal a tagság tapasztalatcseréje, egymás segítsége is fontos szerepet játszik a jövőben. A hatodik terület a szurkolók: a szervezet a szegedi sportrajongók felé is nyitna párbeszéd formájában.

Fogy az idő

sportkoalicio011kf

Balla Attila hangsúlyozta: nincs idő a további várakozásra, ez pedig a január végén Szegedre ellátogatott Orbán Viktor miniszterelnök úr által bejelentette sportberuházásokból is látszik. Szegednek 2001 óta nincs új sportkoncepciója, az idei, mintegy 51 milliárdos városi költségvetés mintegy 5 ezrelékét költik sportra. Ahogyan a Sportkoalíció elnöke fogalmazott, egyik sportág sem építkezhet a másik rovására, ehhez pedig szükség van a szakmai egyeztetésekre és tervekre. A Sportkoalíció az első negyedév alatt kidolgozna egy-egy utánpótlás toborzási módszertant, ami már az óvodai kort követően elősegíti a gyerekek beintegrálását az egyesületek felé, egyúttal motiválnák a sportszervezeteket, hogy nyissanak a fiatalok felé. Pozitív példának hozta fel a Szegedi Vízisport Egyesület nyílt napját, ahol megismerhették a körülményeket és a módszertant is a sportág iránt érdeklődő gyerekek és szülők. E mellett elindítanának egy olyan felmérést, amely után kiderülne, hogy a szülők körében mik azok a legfontosabb szempontok, amikor valamely sportág mellett döntenek azt illetően, hogy hol kezdjen el sportolni a gyerekük, egyúttal a kiemelkedő tehetségek részére mentorprogramot hoznának létre, amely során tapasztalt versenyzők segítenék a tehetségeket, segítenének a marketing, valamint gazdasági területen is: utóbbinál azzal, hogy olyan szereplőket vonzanának be, akik a sport mellé állnának. Legkésőbb májusban egy sportszakmai konferencia szerepel a tervek között, ahol két fő témát boncolgatnának: egyrészt azt, hogy mit adhat Szegednek a sport, valamint azt, hogy milyen brandet képvisel egy sportoló, ennek kapcsán nemzetközileg elismert szakemberek és élversenyzők mondják el tapasztalataikat. A Sportkoalíció egy olyan közös, városi szurkolói bérletet dolgozna ki, amely segítségével nézőszám növekedés várható a csapatsportágaknál, valamint Letoha Tamás és Csonka Csaba, valamint a Szegedi Tudományegyetem segítségével egy egészséges életmódra és táplálkozásra nevelő, ezt bemutató programsorozatot indítanának. A Sportkoalíció önálló szabadidős programokkal is készül, amellyel több korosztályt szólítanának meg.

Ezen programok mentén, rövidtávon azt szeretnék elérni, hogy létrejöjjön egy új, városi sportfinanszírozási rendszer, amely elméleti és szakmai alapokat biztosítana egy középtávú sportprogram végrehajtásához, olyan sportirányítás jönne létre, ami nem hatalmi szervként működne, segíti a sportot abban is, hogy piaci alapokon váljon fenntarthatóvá egy-egy létesítmény. A tervek között az is szerepel, hogy minél többen képviseljék Szegedet az országos szövetségekben, egyúttal más városok hasonló rendszeréből tanulna a jövőben, illetve segítené a klubokat pályázati információkkal is annak érdekében, hogy sikeresen vehessenek részt azokban.

Értékek, közösségek

sportkoalicio016kf

Juhász Tünde, megyei kormánymegbízott elmondta, üdvözlik a szerveződést, a sportnak népegészségügyi feladatai is vannak, viszont a 21. század legnagyobb egészségügyi problémájának tekinthető a fizikai inaktivitás. Mivel több betegség is visszavezethető erre, ezért már gyermekkorban több lehetőséget kell biztosítani a mindennapos testnevelés mellett, ezért minden ilyen kezdeményezést, mint a megalakult Sportkoalíció, támogatniuk kell, a sport pedig rövid idő alatt a legfontosabb emberi értékekre is megtanít.

A sajtótájékoztatón részt vett Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, aki kifejtette: hazánkban mintegy 800 ezer fogyatékos ember él, azonban mindannyian valamilyen kisebbséghez tartozunk különböző okok miatt. Magyarországon azonban a kisebbségben élés nem azt jelenti, hogy vesztesek – hanem éppen ellenkezőleg – győztesek vagyunk, ezt bebizonyítják a paralimpikonok is, így azt kívánta, hogy ez a szellemiség hassa át a jövőben a Sportkoalíció tagjait is. Úgy folytatta, a sport lényegesen többet jelent annál, hogy ki veszít, vagy ki nyer, a gondolkodás nem állhat meg itt. Ezáltal a legfontosabb cél az, hogy közösségeket építsen a Sportkoalíció azok között, akik érdeklődnek a sport iránt: egyben ezt látja a harmadik évezred legfontosabb kérdésének is, mi szerint képesek vagyunk-e közösségekben gondolkozni.

Eltűnt az egység

sportkoalicio021kf

Szabó László kitért a magyar olimpiai pályázatra is: mint ismeretes, Budapest visszalépett a 2024-es ötkarikás játékok megrendezésének pályázatától. Ezzel kapcsolatban elmondta, úgy véli, az ügy elesése már a Momentum mozgalom aláírásgyűjtési akciója kezdetén bekövetkezett, hiszen ezzel eltűnt az egység a pályázat mögül. Bár a riválisok nagyra értékelték a budapesti pályázat esélyeit, az eszköz elesett, a cél viszont megmaradt. Úgy látja, az olimpia egy olyan eszköz a 21. században, amely összekovácsolhatja a magyar társadalmat. Az együttműködés Magyarországa lehet a cél jövőben, ennek terepe lehet a megalakult szegedi Sportkoalíció, az ilyen kezdeményezések mellett mindig ott lesz a Magyar Paralimpiai Bizottság is.

A források helyes felhasználása

Petrovics Kálmán, az EDF Démász-Szegedi Vízisport Egyesület klubigazgatója, 1997 óta látja el ezt a feladatot, akkor közel 100 sportolója, és 3 szabadidős sportolója volt a klubnak, mára ez a szám mindkét nemben 200-ra növekedett. A Sportkoalíció minden részével egyetértenek, egyúttal kiemelte a sportba a korábbi időkhöz képest lényegesen magasabb források helyes felhasználását – ugyanakkor hozzátette, mivel a klub egyik legnagyobb támogatója Szeged város önkormányzata, várják azt, hogy belépjen a koalícióba a város is. Halkó Pál, a SZEOL SC ügyvezetője a népességfogyást, valamint a gyerekek kevés, szabadon eltöltött óráinak számát hangsúlyozta, ugyan kutatások kimutatták, hogy pozitív hatásai vannak a videojátékoknak is, de a sport hiányában elmaradnak a szocializációs hatások. A sporthoz elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra, ezért kiemelte a Modern Városok program által kínált lehetőségeket, egyúttal fontosnak tartja, hogy olyan közegeket teremtsenek ezáltal, aminek köszönhetően felhőtlenül lehet játszani a gyerekekkel, egyúttal a sportolók is megfelelő környezetben tudnak készülni. Bartók Csaba, a Tisza Volán SC utánpótlás igazgatója kifejtette, az elmúlt időszakban Csongrád megye minden régiójában, így a legkisebb településeken is elkezdődött a kézilabda oktatása, a szegedi klub például Pusztamérgessel is szerződésben áll, ahol a 19 első és másodosztályú gyermek közül 17-en is kézilabdáznak. Az elmúlt 27 évben mindössze 5 új sportcsarnok épült Csongrád megyében, ebből három ráadásul 2010-et követően, azonban a jövőben Makón, Algyőn és csongrádon jöhet létre új sportcsarnok a bejelentett szegedi csarnok mellett. Úgy látja, legyen szó bármely sportágról, 14 éves korig felesleges a versenyeztetés, hiszen a gyerekek serdülő korukat követően választanak pályát, és országos bajnokok is másfelé orientálódhatnak ekkor, így az utánpótlás sport feladata a rendszeres testmozgás biztosítása mellett az lenne, hogy a gyerekek szeressenek közösségbe járni. Bartók Csaba úgy zárta, fontos lenne, hogy azok az összegek, amit a sportra szánnak, ténylegesen oda is kerüljenek.

no images were found

Előző sztori

FM: folyamatosan felértékelődik az állatorvosi tevékenység

Következő sztori

Fidesz: a szocialisták elvettek egy havi nyugdíjat