Kultúra

Határtalan utazás a Tornyai János Múzeum régészeti estjén

Határtalan utazás a Tornyai János Múzeum régészeti estjén

2017. február 6., hétfő
Határtalan utazás a Tornyai János Múzeum régészeti estjén
Nija-Szentely

Nijába, a Takla-Makán sivatag különleges romvárosába, a „Selyemút Pomejiébe” kalauzolja az érdeklődőket Felföldi Szabolcs régész február 8-án 17 órai kezdettel a Korok, kultúrák, lelőhelyek sorozat előadásán. A Határtalan régészet című folyóirat főszerkesztője az archeológiai magazin legújabb lapszámát is bemutatja szerdán este a Tornyai János Múzeumban.

A Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének tudományos munkatársa ajánlójában azt írja, hogy az ősi Kínát a Római Birodalommal összekötő Selyemút nem pusztán kereskedelmi útvonalként szolgált, de a kultúrák, az eszmék, a vallások érintkezésének különleges színtere volt. Titokzatos, homokba temetett városait a 20. század legelején fedezték fel, többek között a magyar

Stein Aurél

belső-ázsiai expedícióinak köszönhetően. Ő volt az, aki több ízben ásatásokat folytatott egy a Takla-Makán sivatag szívében elhelyezkedő romváros, Nija maradványai között. Az egyedülálló épségben megmaradt, 4-5. századi rommezőn nem csupán a sírok és a festett falú különleges házak maradtak fenn, de több száz írott dokumentum is előkerült. Stein Aurélt lenyűgözte az érzés, hogy a sivatag száraz klímájának köszönhetően nemcsak az épületek és a régészeti leletek, de az épületeket körülvevő gyümölcsösök, szőlőskertek is szinte teljes épségben vészelték át az azóta eltelt 1600 évet. A szegedi Móra Ferenc Múzeum kiadásában tavaly nyáron indult útjára a Határtalan Régészet című folyóirat, melynek fókuszában címéből adódóan – a régészet áll, míg a „határtalan” jelző a témák tudományterületeken átívelő, térbeli és időbeli kiterjedtségére utal. A negyedévente megjelenő magazin aktuális lapszáma az istenek világával és a különböző népek vallásával foglalkozik – címlapján a szegvár-tűzkövesi idol, a „sarlós isten ”kapott helyet. A szerdai esten

Felföldi Szabolcs

főszerkesztő számol be az újság céljairól, szakmai és terjesztői fogadtatásáról, illetve az új számot is megismerheti a Tornyai János Múzeumba ellátogató közönség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.