Belső apokalipszisről szóló videóval mutatkozik be a Balkán Szegedre vetülő árnyéka

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Balkan Shadows

Fotóalbum címmel jelent meg a szegedi Balkan Shadows zenekar első klipje, melyet egy öt számos kislemez is követ majd, de előbb élőben szeretné megmutatni magát a csapat.

A Balkan Shadows-t a tavalyi év első felében hozta létre Bódy Péter (dob) és Posta Máté (gitár) és Tibai József Gábor (ének), a felállás pedig Kovács Botond (gitár) és Harmatos Zsolt (basszusgitár) csatlakozásával szilárdult meg 2016 júniusára. A Balkan Shadows név, amely arra utal, hogy a Balkán árnyéka mindannyiunkra rávetül hazánkban, mert mindenből a rosszabbal, a gyengébb minőségűvel, és a kommersszel kell beérni, ennek pedig csak a szenvedői vagyunk, nem tehetünk semmit ellene, mert nem mi okoztuk.

A Balkan Shadows dalszövegei magyarul íródtak, mivel a banda főként a hazai közönséget szeretné megszólítani. A zeneírásból a munka oroszlánrészét a két gitáros, Posta Máté és Kovács Botond veszi ki, nekik köszönhető a punk-os beütéssel bíró modern metal hangzás, amely az ígéretek szerint a kislemezen dinamikusabb, djent-es témákkal is kiegészül majd.

„Tavasszal, az akkor még hiányos felállás ellenére elkezdtünk komolyan dolgozni, megszületett az első számhoz a zenei rész, majd a szöveg is, annyian voltunk azért, hogy rögzíteni tudtuk az anyagot, így bejelentkeztünk az Our Sound stúdióhoz” – mesélt az első felvétel munkálatairól az énekes. Ekkor még a basszusgitáros nélkül működött a zenekar, a csapatot Kuczora Gábor segítette ki a Forbidden Noise-ból.

Szembenézni az összeomlással

A Balkan Shadows első száma Fotóalbum címmel jelent meg, és egyből kiegészült egy videoklippel is, amely a No Total Films, vagyis Széchenyi Dániel és Valach Márk munkája. A forgatókönyv megírásában Horváth István segédkezett, a főszerepben Annus Szabolcs látható, a szereplők a szegedi Genéziusz Színház tagjai.

„Tudtuk, hogy ha már van egy kész stúdiófelvételünk, akkor azt mindenképp egy minőségi munkával együtt kellett megjelentetni, először mi kezdtünk el történeteket gyártani a kliphez, majd megkértük Horváth Istvánt, hogy segítsen ő pedig újragondolta a mi ötleteinket, így megszületett egy erőteljesen David Lynch-hatásokat mutató, elvont történet” – nyilatkozott Tibai József Gábor.

Horváth István megfogalmazása szerint a videó egyfajta belső apokalipszis metaforája, ahol a főszereplő a saját lelkiállapotát nagyítja fel és helyezi előtérbe. Azt látja, ami nincs ott, a helyzetekbe, képekbe belecsomagolja a saját elveszettség érzését. A gázálarcos figura a lelki összeomlás folyamatát és végét szimbolizálja. A kérdés az, hogy képesek vagyunk-e szembenézni vele, elkerülve ezt a belső apokalipszist?

A klip látványvilága is különleges, a VHS-korszakot idézi meg a néző számára. „Maga a nyersanyag kissé színházias lett, ennek kezelésére jött az az ötlet a No Totál Films-es srácoktól, hogy vigyünk bele egy VHS-effektet, szerintünk az eredmény önmagáért beszél” – mondta el Tibai József Gábor.

A zenekar tervei szerint a Fotóalbumot egy öt tételes kislemez követi majd Magamra tűvel véstem címmel, melyhez maguk a dalok már készen állnak, azonban a csapat szeretné megvárni, hogy kiforrjanak a számok. „Az EP előtt még koncertezni szeretnénk, kipróbálni a számokat élőben, mert a dalok közben szépen idomulnak ahhoz, hogy mennyit játsszuk őket” – nyilatkozott az énekes. Nyáron vágnának bele a felvételekbe Szabó Szebasztián vezetésével a Miracle Sound stúdióban, és szeptember környékén várható megjelenés.

A Balkan Shadows első koncertjét a Grand Café Várkertben adja majd május hatodikán, a Sun City Tattoo és a SunCity Booking által szervezett Szeged INK V keretein belül. Ezen felül fellépnek még a Unity Redneck fezstiválon is Szolnokon, illetve tervben van Pesti és Vajdasági koncert is a nyárra.

Előző sztori

Bakondi: az unió célszerűtlen intézkedésbe fog bele

Következő sztori

Novák Katalin: A család gyógyító erő