A Dollárpapa szereplőivel találkozhat a közönség a Somogyi-könyvtárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_konyvtar01kf

Közönségtalálkozót tartanak a Somogyi-könyvtárban február 22-én, szerdán 16.30-tól Gábor Andor Dollárpapa című komédiájához kapcsolódóan, a Szegedi Nemzeti Színház március 3-i bemutatóját megelőzően.

A közönségtalálkozón részt vesz Horváth Péter, a darab rendezője, valamint Szilágyi Annamária, Rácz Tibor és Rédei Roland, a darab szereplői. Moderátor: Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára.

A kabaréban feltűnő ifjú szerző, később regényíró, költő, humorista, publicista, dalszövegíró Molnár Gál Péter szavaival a pesti kabaré bármilyen hangon verselni képes napszámosa. Élete, életműve példázat arról az ellentmondásos útról, amely a művelt, baloldali polgárt a kommunizmus hívévé tette a huszadik század első felének Magyarországán.

1917-ben írt műve, a Dollárpapa gogoli alaptörténetet dolgoz fel magyar szereplőkkel. Az 1957-es filmváltozatban Rajz János alakítása tette felejthetetlenné a meggazdagodni az ígéret földjén is képtelen kisembert. Kitörölhetetlenül belénk ívódtak azok a képsorok, melyeken Rajz a szeles amerikai utcákon szendvicsemberként próbálja megkeresni a betevőt, hogy aztán kedves rokonainak itthon tört magyarsággal bizonygassa, hiába érkezett a tengerentúlról, ő bizony nem lett milliomos; 10 arany dollár minden vagyona.

Előző sztori

Farsangi felolvasás a Millenniumi Kávéházban

Következő sztori

Ismét több helyen harmadfokú az árvízi készültség