Közélet

Több mint 2300 vízóra fagyott el Békés és Csongrád megyékben

Több mint 2300 vízóra fagyott el Békés és Csongrád megyékben

2017. január 13., péntek
Több mint 2300 vízóra fagyott el Békés és Csongrád megyékben
Hideg idõ - Elfagyott vízórák

Az év eleji nagy hideg miatt több mint 2300 vízóra fagyott el az Alföldvíz Zrt. szolgáltatási területén, Békés és Csongrád megyékben, valamint Bács-Kiskun megye kiskunmajsai járásában - mondta Goda Sándor, az Alföldvíz üzemviteli főosztályának vezetője pénteken, Mezőmegyeren sajtótájékoztatón.

Kifejtette: 237 ezer bekötésből összesen 2320 esetben jelentettek a fogyasztók fagyáskárt. A bejelentések nagyjából fele Békés, fele Csongrád megyéből érkezett; Békéscsabán és környékén 550 vízóra fagyott el. Becslések szerint az esetek kétharmadában nem állandóan lakott ingatlanokban, nyaralókban keletkezett a kár. A korábbi években néhány száz vízóra fagyott el télen, idén év elején a nagy hideg és a szél együttesen okozta a problémát - tette hozzá

Goda Sándor

.

Kis Albert Zoltán

divízióvezető elmondta: a fő gondot az okozza, hogy a vízmérő aknák nem zárnak megfelelően, a fedlap nyílásain befúj a szél, ami lehűti az aknában a levegőt. Goda Sándor közölte: véleményük szerint a probléma az idő enyhülésével nem oldódott meg, sok érintett ingatlanban ugyanis még nincs vízfogyasztás, és a tulajdonosok nem győződtek meg arról, érte-e őket fagykár. Épp ezért kérik az ingatlantulajdonosokat, hogy a felesleges vízelfolyások megakadályozása érdekében mihamarabb győződjenek meg arról, történt-e fagykár a nyaralókban, nem használt ingatlanokban. Az elfagyás ellen leginkább lehet úgy védekezni, hogy valamilyen hőszigetelő anyaggal letakarják a vízóraakna tetejét; illetve megoldás lehet a nem használt ingatlanokban egy alacsony hőfokú temperáló fűtés beállítása - válaszolta az MTI kérdésére Goda Sándor. A vízmérőcsere díját - 15.600 forintot - utólag kiszámlázzák a fogyasztóknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.