Századvég: nem zárható ki a Jobbik és a baloldal együttműködése 2018-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint az utóbbi hónapokban egyértelmű jelzések érkeztek mind a Jobbiktól, mind a baloldaltól, hogy nem zárható ki együttműködésük a 2018-as választásokon.

Lánczi Tamás az M1 aktuális csatornán kedden úgy vélekedett: nem lehet nem észrevenni azt az igyekezetet, ahogy a Jobbik megpróbál megfelelni a baloldali szavazóknak. Ennek példája, hogy a Jobbik és a baloldal nem szavazta meg a kormánypártok által kezdeményezett alkotmánymódosítást – mondta.

Véleménye szerint az együttműködésre kényszeríti a Jobbikot a választási matematika is, ugyanis a Jobbik messze van attól, hogy “befogja” a Fideszt.

A Jobbikon belül ugyanakkor komoly problémát okoz, hogy Vona Gábor utóbbi hónapokban tapasztalt megnyilvánulásai élesen szembemennek azzal, amit a párt az alapítása óta képviselt – mondta az elemző.

Lánczi Tamás szerint Magyarország elmaradott területein, ahol korábbi szocialista szavazókat szívott fel a Jobbik, még meglehet az átszavazási hajlandóság a baloldalra, ám a korábbi MIÉP-tagok, vagy a lelkes jobboldali fiatalok értetlenül állnak az előtt, hogy Gyurcsányékkal vagy az MSZP-vel kelljen együttműködniük.

Az elmúlt másfél évben a radikális szavazók lemorzsolódása folyamatos a Jobbikban – mondta az elemző.

Előző sztori

Az RMDSZ megszavazza a Grindeanu-kormányt

Következő sztori

Isztambuli merénylet: Örizetbe vettek, majd szabadon engedtek egy kirgiz férfit, aki hasonlít az elkövetőre