Putyin: a távozó amerikai kormány alá akarja aknázni Trump legitimitását

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Egyesült Államok távozó kormánya alá akarja aknázni Donald Trump megválasztott amerikai elnök legitimitását, azok pedig, akik hamis kompromittáló anyagot rendeltek meg ellene, “rosszabbak a prostituáltaknál” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Moszkvában.

Putyin azt követően beszélt erről, hogy fogadta Igor Dodon moldovai államfőt. A kilenc év után létrejött első moszkvai orosz-moldovai csúcstalálkozót követően Dodon közölte, hogy kormánya a parlamenti választásokat követően felmondhatja az Európai Unióval megkötött társulási szerződést. “Éles belpolitikai küzdelem tanúi vagyunk, noha az elnökválasztási küzdelemnek már vége, és az Donald Trump kétségtelen győzelmével végződött” – mondta az Egyesült Államokban kialakult helyzetről az orosz vezető.

Putyin szerint ennek a küzdelemnek több célja van, amelyek közül a legelső “a megválasztott elnök legitimitásának aláaknázása”. Mint mondta, függetlenül attól, hogy valóban így akarják-e, akik így cselekednek, azok ártanak az Egyesült Államok érdekeinek, “és ez a kár hatalmas”. Szavai szerint olyan benyomás alakult ki, hogy az érintettek akár a kijevi Majdanon tartott tüntetésekhez hasonló megmozdulásokat rendezhetnek Washingtonban, így akarva megakadályozni Trump hivatalba lépését.

“Másik céljuk, hogy megkössék a megválasztott elnök kezét, és ne hagyják beváltani a választások során tett bel- és külpolitikai ígéreteit” – hangoztatta Putyin. Reményét fejezte ki, hogy a Trump körül kirobbantott botrányok dacára Moszkva és Washington képes lesz a normális kapcsolatok helyreállítására. Az orosz úgy vélekedett, hogy akik megrendelték a jelentést a Trumppal szembeni állítólagos orosz kompromittáló anyagokról, “rosszabbak, mint a prostituáltak”.

“A prostitúció súlyos, undorító társadalmi jelenség, fiatal nők ugyanis egyebek között azért űzik, mert másképp nem tudnak méltóságteljes életet biztosítani maguknak, és ez jelentős mértékben a társadalmak és az állam bűne. De azok, akik efféle hamisítványokat rendelnek meg, akik az Egyesült Államok megválasztott elnöke ellen kampányolnak, politikai harcban gyártanak és használnak fel ilyeneket, rosszabbak, mint a prostituáltak” – nyilatkozott Putyin.

Mint mondta, nem ismeri Trumpot, nem tudja, hogyan viselkedik majd a nemzetközi színtéren, és nincsen oka sem a bírálatára, sem a védelmezésére. Hangsúlyozta ugyanakkor: példátlan, hogy egy megválasztott elnök ellen ilyen módszereket alkalmazzanak. Megítélése szerint ez a nyugati, egyebek között az amerikai politikai elit lecsúszásának jelentős mértékéről tanúskodik. Az orosz elnök kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Trump Moszkvában prostituáltakkal találkozott volna.

“Ő elsősorban felnőtt ember, másodsorban olyan ember, aki hosszú éveken át foglalkozott szépségversenyek rendezésével, a világ legszebb nőivel társalgott. Tudják, nehezen tudom elképzelni, hogy egy szállodába rohant volna, hogy a csökkent társadalmi felelősségű lányainkkal találkozzon” – fogalmazott Putyin, hozzáfűzve, hogy “a mieink a legjobbak a világon, ez kétségtelen”. “De kétlem, hogy erre Trump ráharapott volna” – vélekedett az elnök. Szerinte “az efféle híresztelések nyilvánvaló hamisítványok”. Elmondta, hogy amikor Trump Moszkvában járt, még nem volt politikus, és Oroszországban nem tudták, hogy politikai ambíciói vannak.

“Egyszerűen üzletember volt, az amerikai gazdagok egyike. (…) Van, aki azt gondolja, hogy nálunk a szakszolgálatok minden milliárdost üldözőbe vesznek? Persze, hogy nem! Ez teljességgel lázálom” – fogalmazott Putyin, aki “kacsának” nevezte azokat a híreket is, amelyek szerint orosz hackerek avatkoztak be az amerikai elnökválasztásba.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy Putyin és Barack Obama távozó elnök a tervek szerint nem lép többé kapcsolatba egymással. A két vezető legutóbb novemberben, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozóján találkozott egymással. A Dodonnal folytatott tárgyaláson Putyin támogatásáról biztosította Moldova területi integritását és tömbön kívüli, semleges státusának fenntartását. Kijelentette, hogy Moszkva kész közvetítőként és kezesként fellépni a Dnyeszteren túli moldovai konfliktus rendezésében.

Az orosz elnök méltatta Dodont, amiért felkereste a Dnyeszter menti szakadár köztársaságot, amivel tanúsította, hogy kész a konstruktív párbeszédre és az ország területi épségének helyreállítására. Putyin elégedettségét fejezte ki azzal, hogy Chisinau aktívabb szerepet akar vállalni a Független Államok Közösségében.

Kijelentette: Oroszország azt a tényt szem előtt tartva működik majd együtt Moldovával a kétoldalú gazdasági kapcsolatok helyreállításán, hogy a volt szovjet köztársaságnak érvényes társulási szerződése van az EU-val. Putyin szerint az a tény, ugyanúgy mint Ukrajna esetében, kockázatot hordoz magában, ugyanakkor nem zárta ki az orosz-moldovai-uniós háromoldalú együttműködés lehetőségét.

Dodon azt hangoztatta, hogy az EU-moldovai társulási szerződés 2014-es megkötése óta a kétoldalú kereskedelem visszaesett, és Chisinau nem alapozhatja az unióhoz fűződő viszonyát oroszellenes retorikára. “Semmit sem nyertünk ettől a megállapodástól” – állította. A hazájában novemberben elnökké választott politikus a kampánya során kilátásba helyezte, hogy népszavazást ír ki az EU-val fenntartott kapcsolatokról. Igor Dodon emellett kijelentette: Moldovának baráti kapcsolatokat kell ápolnia Ukrajnával, és hazájában “most senki sem vállalná annak kockázatát”, hogy Oroszország részének ismerje el a Krímet.

Előző sztori

Magyarország is bemutatkozik a világ legnagyobb borászati vásárán

Következő sztori

Két gyermekkori kedvencük előtt tiszteleg a Fool Moon + VIDEÓ