Kultúra

Olimpia 2024 - Rost Andrea: értékeinket még jobban megismerhetné a világ

Olimpia 2024 - Rost Andrea: értékeinket még jobban megismerhetné a világ

2017. január 22., vasárnap
Olimpia 2024 - Rost Andrea: értékeinket még jobban megismerhetné a világ
Fellegi Tamás; Rost Andrea; Fürjes Balázs; Szalay-Berzeviczy Attila; Mattheisen, Christopher; Martonyi János; Szép Fruzsina; Habsburg György; Zwack Sándor

Hagyományainkat és értékeinket is még jobban megmutathatnánk a világnak a Magyarországra irányuló figyelemnek köszönhetően, ha Budapest nyerné a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatot Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, olimpiai nagykövet véleménye szerint.

Rost Andrea

az MTI-nek azt hangsúlyozta: sok szempontból jó lenne Magyarországnak, ha megrendezhetné az olimpiát, többek között a ráirányuló figyelemből fakadóan még jobban megismertethetnénk a nagyvilággal saját kultúránkat, értékeinket, hagyományainkat. Mint mondta, ha egy kisebb ország adhat otthont egy ilyen eseménynek, az a lakosság véréből, odaadásából, büszkeségéből születik meg. "Az egész ország a részese lenne az olimpiának" - emelte ki. Hozzájárulna továbbá a jövő generációjának az egészségéhez is azáltal, hogy az olimpia megrendezése után elérhetővé válnának a tárgyi feltételek, a különböző sportlétesítmények, ahol edzéseket lehet tartani és mindez beépülhetne a hétköznapokba. Kitért arra is, hogy a magyar főváros kandidálása nem azt jelenti, hogy csak Budapestre irányulna a világ figyelem, hanem egész Magyarországra, hiszen a versenyhelyszínek sem csak Budapesten lennének. A kultúra és a sport elég erősen összehangzik - mutatott rá, hozzáfűzve: a sport a zenész életében is fontos, hiszen fizikailag is bírni kell a pályát, mint ahogy a sportolónak, olimpikonnak is ott kell lennie fejben is. A zenész és a sportoló életét is a mindennapos gyakorlás, a lemondások, a családtól és barátoktól való különlétek, a magány jellemzi, s a cél feljutni a csúcsra. A sportoló számára ez lehet az olimpiai érem, a művész számára pedig a nagy színházak, operaházak fellépési meghívása. Kiemelte: a komolyzenészek világa tele van és volt a világban magyarokkal, s mindig jó névjegy volt, ha valaki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeként végzett. Hozzátette: mások mellett fantasztikus karmestereket adtunk a világnak, Chicagóban például

Reiner Frigyes

dirigens portréját avatták fel a közelmúltban. A 2024-es olimpia rendezési jogáért Budapest mellett Los Angeles és Párizs verseng, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szeptemberben Limában dönt a házigazdáról. Rost Andrea kiemelte: "örül, ha bármit is hozzátehet ehhez a fantasztikus törekvéshez" és ha a NOB tagjait kell meglágyítani, arra ott a zene, amely egyetemes és határok nélküli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.