/

Nem rivalizáltak egymással – Mariann és Maja a Virtuózok két tehetsége

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

BC5K4924

A hárfa két ifjú virtuózával, Patkós Mariannával és Majával, valamint szüleikkel beszélgettünk. A két kislány óvodás kora óta játszik hárfán, tehetségüket egy egész ország ismerte meg. A Virtuózok második évadát követően most újabb megmérettetésekre készülnek.

„Naponta két-három órát gyakorolunk, az óvoda utolsó féléve óta tanulunk hárfán játszani” – a tizenegy éves Patkós Mariannt és húgát, a tíz esztendős Maját a nagyközönség a Virtuózok második évadából ismerhette meg. A komolyzenei tehetségkutató középdöntőjéig jutott a fiatalabb lány, nővére pedig a döntőben vett részt a Kicsik korcsoportban, valamint különdíjat nyert el. A testvérek elárulták, akkor kaptak kedvet a versenyen való induláshoz, amikor meglátták hárfatársukat a televízióban. Nagyon megtetszett nekik a műsor, úgy döntöttek, ők is jelentkeznek.

A többire már a nézők is emlékeznek. Büszkén mutatták a hegedű formájú virtuóz-szobrot, amelyet Majának adott Némethy Attila zongoraművész, az öttagú zsűri egyik tagja. „Azt mondta, ezt Mariannával és Natália nénivel közösen kapom” – mesélte Maja. Natália néni, nem más, mint Natalia Gorbunova hárfaművész, az ő irányításával tanulták meg az alapokat, készültek fel a megmérettetésre a lányok.

BC5K4914

Nem csalódottak az eredmény miatt, hiszen így is hatalmas sikert arattak mindketten, megmutathatták ország-világ előtt, hogy mit tanultak. Számtalan barátság szövődött, ma is tartják telefonon a kapcsolatot egymással. Nagyon jól érezték magunkat, kiemelték a közös produkciót és a gálakoncertet. Sem egymással, sem a többi versenyzővel nem rivalizáltak, a szülők is szurkoltak minden adás alatt.

„A zsűri előtt le a kalappal. Nagyon barátságosak voltak, egyáltalán nem megközelíthetetlenek, ha kellett, akkor vigasztalták a gyerekeket” – mondta édesapjuk, Patkós Róbert. Elégedettek voltak a szülők a szervezéssel is, az MTVA mindent megtett, hogy minél „családbarátabb” legyen a műsor, nagyon kedves hangon beszélt a stáb mindenkivel. Nem volt könnyű Majának és Mariannak feldolgozni az eredményeket, rengeteg kiváló produkció versenyzett, nüansznyi különbségeken múlott, hogy ki meddig jutott, milyen helyezést ért el. „Nem bírtam sem mosolyogni, sem sírni, mert a döntőbe Mariann bejutott, Maja viszont nem. Nagyon nehéz volt” – tette hozzá édesanyjuk, Ninikashvili Ekaterina. Abban nem bírtak megegyezni a szülők, hogy melyikük izgult jobban – csak az biztos, hogy a lányok sokkal nyugodtabban léptek a színpadra, mint ahogy ők ültek a nézőtéren.

https://www.youtube.com/watch?v=5j6JBVa0SBE

Patkós Róbert elárulta, habár van felesége családjában zenei múlttal rendelkező, mégis a véletlen vezetett ahhoz, hogy mindkét lányuk hátfázni kezdett. Egy baráti összejövetelen találkoztak Natalia Gorbunovával, aki megjegyezte: kiváló testi adottságokkal rendelkeznek a lányok a hárfázáshoz, szívesen tanítaná őket. A két lány a bizalmat meghálálta, a Virtuózok mellett számtalan versenyeredménnyel büszkélkedhetnek. A hárfa egy kifejezetten összetett hangszer, 47 húr, 7 pedál található rajta, a pedáloknak egyenként három állásuk van.

2015-ben az Országos Hárfaversenyen mindketten dobogósok lettek, Mariann pedig egy szerbiai nemzetközi versenyen is kiérdemelt egy bronzérmet. A háromévente városunkban megrendezett Nemzetközi Hárfaversenyen 25 ország 40 versenyzője indult el Japántól az Egyesült Államokig a 14 év alatti korosztályban. Itt Maja első helyezett, Mariann harmadik lett. Most egy újabb versenyre gyakorolnak, április 2. és 4. között a belgiumi Tournai-ban rendezik meg VI. Félix Godefroid Nemzetközi Versenyt, amelyen a Patkós lányok is elindulnak.

A szegedi Király-König Péter Zeneiskola tanulóiként sajátították el zenei ismereteiket. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolába járnak, mindketten kitűnő tanulók. Mariannak a földrajz és az irodalom, Majának a nyelvtan a kedvence. A tanulás mellett azonban jut idő a fellépésre is, Szegeden iskolájukban és a színházban is felléptek, bemutatták zenei tudásukat Kiskunfélegyházán, Zsombón, s a ferencszállási templom karácsonyi műsorának keretében.

Default thumbnail
Előző sztori

Február 10-én tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor

Következő sztori

Kézilabda: európai mesteredző lett Vágó Attila