Mozaikok a magyar sajtó történetéhez – Miklós Péter könyvét mutatták be Kecskeméten

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

emlekpont_kecskemet_11

Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont vezetője A Kecskeméti Lapok története (1868–1956) című könyvét mutatták be a kecskeméti Katona József Könyvtárban. A tavaly megjelent százötven oldalas munka kecskeméti és budapesti levéltári dokumentumok, valamint a Kecskeméti Lapok című újság valamennyi lapszáma áttanulmányozásának eredményeként jött létre, s ez az első kismonográfia, amely a „hírös város” sajtótörténetével foglalkozik.

„A Kecskeméti Lapok a város első sajtóterméke volt. Történetének nagy periódusa a tizenkilencedik század utolsó harmada, valamint a Horthy-korszak. A lap kiadásának hosszú ideje alatt több politikai ideológia mellett állt – hiszen előbb szabadelvű, majd függetlenségi, később keresztény nemzeti, végül kisgazda alapállású volt –, de mindig a kecskemétiek érdekeit igyekezett képviselni” – fogalmazta meg Miklós Péter, aki évekig kutatta a lap históriáját. Az újságnak olyan jeles szerzői voltak, mint Kosztolányi Dezső, József Attila, Móricz Zsigmond, Németh László. Szerkesztői és munkatársai között pedig ott találjuk Hornyik János kecskeméti főjegyzőt, akadémikust és Tóth Lászlót, a város polgármesterét is.

A Katona József Könyvtár helyismereti gyűjteményének munkatársa, Katona Tibor által szervezett könyvbemutatón jelen volt a mind a mai napig megjelenő Kecskeméti Lapokat 1989-ban újraindító Lovas Dániel újságíró is, aki a könyvet méltatva kijelentette: a csaknem százötven éves, patinás lap egykori minősége és igényessége példa lehet a kecskeméti sajtó mai munkatársainak is.

no images were found

Előző sztori

A védőnőket is bevonják a méhnyakrákszűrésbe

Következő sztori

Azonos sors jutott a katolikusoknak és a protestánsoknak a Gulágon + FOTÓK