Közélet

Az MSZP és az LMP is támogatja 2024-es budapesti olimpia pályázatról indított aláírásgyűjtést

Az MSZP és az LMP is támogatja 2024-es budapesti olimpia pályázatról indított aláírásgyűjtést

2017. január 19., csütörtök
Az MSZP és az LMP is támogatja 2024-es budapesti olimpia pályázatról indított aláírásgyűjtést
Olimpia 2024 - A Momentum Mozgalom a budapesti rendezés ellen g

Támogatásáról biztosította a 2024-es budapesti olimpia pályázatról indított aláírásgyűjtést Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Horváth Csaba, a párt fővárosi közgyűlési képviselője.

Molnár Gyula

csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, mindannyian sportpártiak, olimpiapártiak, fontos lenne, ha egyszer Magyarország készen állna a rendezésre. Most viszont több a kérdés, mint a válasz, ezért örülnek és támogatják a civil szervezet aláírásgyűjtését és arra kérik tagjaikat és szimpatizánsaikat, hogy ők is írják alá a kezdeményezést. A politikus azt javasolta, hogy ne csak a tiltakozók, hanem azok is írják alá, akik "teljes szívvel" az olimpia mellett vannak, mert ez teremt lehetőséget a nyílt párbeszédre. Elmondása szerint az MSZP emellett saját kampányt is indít és arra kéri a kormányt, hogy kezdeményezzen népszavazást az olimpiáról, és tegye lehetővé, hogy a kampányban a rendezés mellett és ellene szóló érvek is megjelenhessenek.

Horváth Csaba

, az MSZP fővárosi közgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón azt mondta az olimpiának igazi nemzeti ügynek kellene lennie, mert a rendezvény évtizedekre meghatározza az ország sorsát. Ha nyer a pályázat, akkor a kormánynak az olimpiai bizottság elvárásainak megfelelően valódi többséget kell a pályázat mögött tudnia. A politikus megjegyezte, hogy nincs garancia a rendezésre akkor sem, ha nyer a pályázat, mert 2024-ig több választás is lesz még Magyarországon. Horváth Csaba azt hangsúlyozta, hogy egy négytagú családnak 2 millió forintjába kerülne az olimpia, ezt a kormány adók formájában el fogja venni, ezért meg kell ismerni az ügy mindkét oldalát és felelős döntést kell hozni. A Fővárosi Választási Bizottság szerdán hitelesítette a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtő íveit, 30 nap alatt 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteni a fővárosiaktól. A népszavazásra bocsátott kérdés az: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?" A szervezet helyi népszavazást kezdeményezett, az MTI kérdésére Horváth Csaba azt mondta, ők országos népszavazás kiírását kérik.

Csárdi Antal; Ferenczi István; Sallai R. Benedek

Az LMP is gyűjti az aláírásokat az olimpiát ellenző népszavazási kezdeményezéshez

Az LMP is gyűjti az aláírásokat a budapesti olimpiát ellenző helyi népszavazási kezdeményezéshez - jelentette be

Csárdi Antal

az LMP fővárosi képviselője csütörtökön Budapesten. A Nyugati téri aluljáróban, az LMP aláírásgyűjtő standjai előtt tartott sajtótájékoztatóján Csárdi Antal elmondta: a következő hetekben Budapesten több mint 20 helyen gyűjti az LMP az aláírásokat a népszavazási kezdeményezéshez, amely arról szól, hogy a Budapest vonja vissza a pályázatát a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére. Úgy vélte, a népszavazáson budapestiek elmondhatják majd a véleményüket arról, hogy mire szeretnék elkölteni azt a 3 ezer milliárd forintot, amibe az olimpia rendezése kerülne. Hozzátette: olyan összegről van szó, amiből 40 szuperkórházat lehetne felépíteni, vagy ami lehetővé tenné a hármas metró felújítását és a metróvonalak meghosszabbítását is. Hangsúlyozta: az LMP az első pillanattól következetesen ellenezte az olimpia megrendezését, mert véleményük szerint egy olyan városban, ahol gondot okoz egy metróvonal felújítása vagy a kórházak üzemeltetése, nem szabad olimpiát rendezni. "Ma Magyarországon sokkal fontosabb dolgaink vannak, mint az, hogy olimpiát rendezzünk, nem szabad két hét büszkeségért eladni a következő generációk lehetőségét a normális életre. Rendezzünk meg először egy tisztességes hétköznapot, aztán el lehet gondolkozni egy olimpia rendezésén" - fogalmazott a politikus, aki szerint inkább az oktatásra, az egészségügyre és a lakhatási krízis megoldására kellene koncentrálni.

Sallai R. Benedek

, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt mondta: az LMP egész országos hálózatát kész megmozgatni azért, hogy segítséget nyújtson a népszavazási kezdeményezéshez. Úgy vélte: most a fővárosiaknak van meg a lehetősége arra, hogy a irányt mutassanak az egész országnak.

Fidesz: az olimpiarendezést korábban az ellenzék is támogatta

A Fidesz szerint hiteltelenek az olimpiarendezést támadó ellenzéki pártok, mert korábban a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP, a PM és a Jobbik is megszavazta, hogy pályázzanak a 2024-es olimpia megszervezésére. A nagyobbik kormánypárt csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Horváth Csaba (MSZP) akkor még úgy nyilatkozott, hogy bízik a sikeres pályázatban,

Karácsony Gergely

(Párbeszéd) pedig azt mondta, hogy nagy lehetőséget lát az olimpiában, és a Jobbik is támogatólag lépett fel, csak az LMP mondott nemet. Most ugyanezek a pártok az olimpia ellen kampányolnak, így tehát kérdés, hogy valójában mi az ellenzéki pártok álláspontja - olvasható a Fidesz közleményében. Hozzátették: az ellenzék már megint Magyarország sikertelenségében érdekelt, képtelen összefogni még a nemzeti ügyekért is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.