Mocsai Lajos: A mozgás kultúrája legalább olyan fontos, mint a többi terület

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csarnokavato_morahalom10_gs

A Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke fontosnak tartja, hogy a magyar társadalom megfelelően el tudja helyezni a mozgás kultúráját és a sportot értékrendszerében, egyúttal bízik abban, hogy elfogadják a TAO-rendszer folytatását is.

„Az elképzelés fantasztikus: a társasági adó viszonylata Európában is egyedülálló, és szerencsére nem ez lesz az egyedüli csarnok, tucatszám készülnek, illetve jóváhagyott tervek fognak megvalósulni. Gratulálok a mórahalmiaknak, mert egy jó minőségű, a célnak megfelelő csarnokot sikerült építeni, a nagysága is megfelelő. Egy lengőpadlós parketta épült, amelyik ízületkímélő, nagyon jól szigetelt csarnokról beszélünk, amelyben van fogadórész és kiszolgálórész is, az emberek otthon érezhetik magukat” – kezdte portálunknak a Magyar Kézilabda Szövetség tiszteletbeli elnöke, Mocsai Lajos a Móradombi Sportcsarnok átadóját követően. Úgy folytatta, általában a többi kultúrterületet szétválasztják a sporttevékenységtől, pedig a mozgásművészet a kultúra területén ugyanolyan értékes – olyannyira, hogyha ezt nem műveljük rendesen és időben, ebbe bele lehet halni.

„Nem véletlen, hogy a magyar emberek fizikai állapota körülbelül 30%-kal marad el az európai átlagtól, a magyar gyerekek 40%-a az általános iskola alsó tagozatában gyógytestnevelésre szorul. Döbbenetes adat, hogy az ízületi instabilitással rendelkező munkaképes lakosság esetében, beleértve az iskolás korúakat, a megelőzés, a rehabilitáció és a betegségek kiküszöbölése mintegy 3 ezer milliárd forintba kerül a KSH adatai szerint. Számoljuk ki, hány ilyen csarnokot lehetne ebből a pénzből építeni… A magyar emberek imádják a sportot, a célunk, hogy sportoló nemzetté váljunk. A sporthoz való affinitásban élen járunk, de a heti háromszori másfél órás mozgáshoz, sportoláshoz még nagyon sokat kell fejlődni” – fogalmazott Mocsai Lajos.

csarnokavato_morahalom52_gs

A mórahalmi és a hozzá hasonló csarnokok jelentőségéről a szakember elmondta, a pedagogikum terén az ilyen létesítményeknek óriási jelentőségük lesz, mert meglátása szerint a gyerekek egy virtuális életbe fognak kerülni, amit nem is lehet megakadályozni, ez által feloldódik a döntőképességük, az önmegvalósításuk, a napi, fókuszált időbeosztásuk, a teljesítményre való törekvésük, a nyomás alatti terhelés elviselése, illetve az önmegvalósító képességük kicsúszik a kezükből. „Ezért a sportot látjuk majdnem az egyedüli területnek, ahol a fizikum és az értelmi tevékenység fejlesztése mellett ezeket a pedagógiai területeket fel tudjuk vállalni. Ezért nagyszerűek az ilyen sportcsarnokok, mert találkozó helyek a gyerekeknek, ahol a fizikai jóérzés, fittségi állapot párhuzamosan találkozik a kognitív értelmi képességek fejlődésével. Mindent, amit megtanulunk, azt mozgáson keresztül tanuljuk meg, legyen szó a beszélésről vagy az írásról. A mozgás minősége nagyon nagy kihagyással van a szellemi tevékenységre. Most már köztudott, a gerontológiai kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy idős korban a szellemi képesség megőrzésében csak a fizikai aktivitás segíthet. Kívánom, hogy ebbe a csarnokba a szeniorok is kerüljenek be, hogy megőrizzék a frissességüket Mórahalmon! Gratulálok a városnak ahhoz az ambícióhoz, amit mutattak, illetve ahhoz a készséghez, hogy pillanatok alatt támogatták a koncepciót, Kővári Árpi barátomék pedig nemcsak elképzelték, hanem meg is valósították. Ilyen kedvező áron nagyon kevés csarnok fog megépülni” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a szegedi születésű szakember.

Úgy látja, a csarnoképítési programban szét kell választani a munkacsarnokokat, azok a csarnokokat, amelyekre szórakoztatásra is alkalmasak, valamint az arénákat. Véleménye szerint ezt a programot elsősorban a szülőknek borzasztóan támogatniuk kell, hiszen a gyerekek kondicionális képességük mellett a szocializációban is sokat fejlődhetnek. „Jól állunk, elindult ez a folyamat, most van a TAO II. fázisa az Európai Unió előtt, nagyon szurkolok, hogy ezt maradéktalanul elfogadja az EU. Az unió ezekre a területekre nem szívesen ad támogatást, a magyar kormány erénye, hogy ezt meg tudja valósítani. Bízom benne, hogy ez sikerül, és ez a folyamat a következő tíz évre is kiterjed, a magyar fiatalok és lakosság fizikai állapotának exponenciális javulása megvalósul” – osztotta meg reményeit Mocsai Lajos.

Hozzátette, bár a világversenyek megrendezésére is nyílik esély a program által, azonban Magyarországon jelenleg nincs egy, legalább 15 ezer fő befogadására alkalmas csarnok, ez pedig elengedhetetlen a komolyabb versenyek lebonyolításához. „A szegedi arénától kezdve, ahogy hallom, az országban három-négy helyen épülhet még aréna. Ennek a kultúrterületnek át kell törnie, a magyar emberek mindennapjaiba be kell ivódni, a mozgás kultúrája nemcsak egyenértékű, hanem jelentősen többet biztosít a teljesítőképességben. Ezt nem lehet a könyv mellett megtanulni, ezért nagyon szurkolunk, hogy ezt a programot végig tudjuk csinálni” – zárta Mocsai Lajos.

Előző sztori

Megint tanú – sokat felejtettek a Szeviép-ügy tanúi a nyomozati szakasz vallomásai óta

Következő sztori

Megnyílik az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás Budapesten