Még nem érte el az influenza Csongrád megyét

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

influenza01_gsMég nincs influenzajárvány Csongrád megyében, a figyelőszolgálatban dolgozó orvosok jelentése alapján 2016 január második hetében ugyanannyi influenzaszerű megbetegedést regisztráltak, mint most. A vírust egyelőre nem sikerült kimutatni, de a legtöbben a 35-50 éves korosztályból betegedtek meg.

Az elmúlt napok hideg időjárása nem kedvezett az influenzavírus terjedésének, s bár az országos átlag 2017 január első hetében átlépte a járványküszöböt, Csongrád megye még tartja magát a betegséggel szemben – tudtuk meg Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvostól. A figyelőszolgálatban dolgozó orvosokhoz forduló betegek az influenzára jellemző tünetekkel jelentkeztek ugyan, egyelőre azonban nem tudták kimutatni a kórokozót.

A gyermekorvosi rendelőkben is több a beteg

Román Rita házi gyermekorvos rendelőjében is egyre több gyerek fordul meg influenzaszerű megbetegedéssel, akik végtagfájdalomra, torokfájásra panaszkodnak, de a számuk még nem magas. A doktornő arról tájékoztatott, a védőoltások többségét már november és december között beadták a gyerekeknek, a szülők többsége ugyanis a megelőzés híve. Főleg a krónikus betegségben szenvedőknek, a betegségekre fogékonyaknak és a kicsiknek ajánlják a védőoltás felvételét, mellyel a védettség kialakulásához esetükben is legalább két hét szükséges. Úgy fogalmazott, azok a szülők, akik most kérnék gyermekük számára a vakcinát, már az utolsó pillanatban vannak, tekintve, hogy nem tudni pontosan, mikor érheti el a járvány Csongrád megyét.

A legtöbb beteg 35-50 év közötti

Mindhárom körzetből jelentettek influenzaszerű megbetegedéseket: Szegedről és környékéről 17-et, Hódmezővásárhelyről 11-et, míg Szentes és térségéből mindössze 4-et. A megyei tiszti főorvos hozzátette, alapvetően minden korosztályt érint a megbetegedés, de a legtöbb beteg a 35-50 évesek közül került ki. Bosnyákovits Tünde emlékeztetett, járványról akkor lehet beszélni, ha 100 ezer lakosra 150 megbetegedést regisztrálnak, ez a szám jelenleg 39, vagyis éppen ugyanannyi, mint 2016 januárjának azonos időszakában. Továbbra is javasolja a védőoltás felvételét, melynek hatékonyságához legalább 10-14 napra van szükség.

Előző sztori

Kakas Béla: Az összefogás és az együttműködés kovásza akarok lenni

Következő sztori

Fallabda: tovább robogna a Vidux Tisza Squash SE