Közélet

Matolcsy: erős hidakat kell építeni az Európai Unió és a Távol-Kelet között

Matolcsy: erős hidakat kell építeni az Európai Unió és a Távol-Kelet között

2017. január 23., hétfő
Matolcsy: erős hidakat kell építeni az Európai Unió és a Távol-Kelet között
Matolcsy György

Matolcsy György szerint erős hidakat kell építeni az Európai Unió és Kína, az EU és a Távol-Kelet között.

A jegybank elnöke ezt a Budapesten megrendezett Lámfalussy-konferencián mondta hétfőn, kiemelve, az együttműködés Kínával hozzásegíti Európát az EU gazdaságának újraépítéséhez, megerősítéséhez. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn negyedik alkalommal rendezi meg a Lámfalussy-konferenciát, a Lámfalussy Lectures nevű tanácskozást a kiemelkedő, magyar származású európai közgazdász, az "euró atyja emlékére". A Lámfalussy Sándorról, a magyar származású közgazdászról elnevezett nemzetközi konferencia fókuszában az idén is az európai integráció válságának problémái és megoldási lehetőségei állnak. A tanácskozás elején

Matolcsy György

kérésére a konferencia résztvevői néma felállással emlékeztek meg az olaszországi busztragédia áldozatairól. A konferencián átadták a tanácskozás hagyományaihoz kapcsolódó díjakat. A Popovics-díjat idén

Virág Barnabás

, a jegybank ügyvezető igazgatója kapta. A Lámfalussy-díjat

Jacques de Larosiére

, az IMF volt vezérigazgatója kapta. Matolcsy György a konferencia megnyitó beszédében hangsúlyozta: ennek a konferenciának az "egyértelmű és kristálytiszta üzenete" az, hogy Európában, különösen az Európai Unióban (EU) hidakat kell építeni politikai, intellektuális, pénzügyi és emberi hidakat az EU és Kína között, az EU és a Távol-Kelet között. Kiemelte: Európának sikerült egy egyedi sikertörténetet kiépítenie az elmúlt 500 év során, azonban az elmúlt század első felében Európa lerombolta önmagát, a hosszú világháború alatt. Az elmúlt század második felében sikerült újjáépíteni Európát - hangsúlyozta Matolcsy György, hozzátéve, sikerült erős együttműködést kialakítani az Európai Unión belül, és nagyon rövid időn belül egy igazi, nagy sikertörténetet valósított meg Európa, az euró bevezetését, 1999-től ígeretes történet volt az euró elterjedése. Az euró 1999-től a globális pénzügyi válság kitöréséig egy ígéretes vállalkozásnak bizonyult, úgy tűnt, igazi globális pénzzé válik - mondta, hozzátéve, 2008-tól nagyon nagy hibákat követtek el az EU-ban, illetve az eurózónában. Európát nem tettük tönkre, de az eredeti európai álmot, víziót tönkretettük, tönkrementek a munkahelyek, a GDP növekedése megállt - mutatott rá a jegybank elnöke. Matolcsy György emlékeztetett:

Lámfalussy Sándor

többször hangsúlyozta a pénzügyi stabilitás fontosságát. Ami az eurót illeti, az ígéretes közös valuta rögös úton ment végig, "félintézkedések" közepette, ez azt eredményezte, a közös valutánk pozíciója meggyengült. Ennek egyik fő oka, hogy az EU gazdaságpolitikái megbuktak, ezt "mi megszorításoknak, megszorító intézkedéseknek nevezzük" - mutatott rá, ezek az intézkedések munkahelyek elvesztését erdményezik, a GDP növekedését megszüntetik, és bizalomvesztéshez vezetnek. Pénzügyi stabilitásra van szükségünk, ennek segítségével munkahelyeket tudunk teremteni, de ezt nem megszorító intézkedésekkel kell elérni - mondta. A javaslat az, hogy erős hidakat kell építeni az EU és Ázsia között, és az együttműködés, a kezdeményezés középpontjába helyezzük Kínát. Az Európai Unió, benne a közép-kelet-európai országok nagyon nagy előnyökhöz juthatnak, sok lehetőséget kaphatnak a Kína által meghirdetett "Egy övezet, egy út" kezdeményezés során, amely a Selyemút modern változata lehet, mi vagyunk "a projekt" 64 országának egyike - jelezte Matolcsy György. Kiemelte: "remélem, ez a konferencia hozzájárul ennek a kezdeményezésnek a sikeréhez".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.