Közélet

Rendet vágtak a Kolozsvári téren - Makrai: Nem legalizálhatjuk az illegális szemétlerakást Szegeden!

Rendet vágtak a Kolozsvári téren - Makrai: Nem legalizálhatjuk az illegális szemétlerakást Szegeden!

2017. január 21., szombat
Rendet vágtak a Kolozsvári téren - Makrai: Nem legalizálhatjuk az illegális szemétlerakást Szegeden!
kolozsvari_ter002kf

Cikkünk megjelenése után megrendelte a környezetgazdáktól a Kolozsvári téri illegális hulladékkupac felszámolását a körzet képviselője, így eltűnt a több tucatnyi zsák Móravárosból. Az kérdés persze, hogy mikorra termelődik újra, de ahogy Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője a SZEGEDma.hu-nak leszögezte: az illegális hulladéklerakás jogszabályokba ütköző cselekedet, pont azért építették ki a városban a hulladékudvarok rendszerét, hogy a lakosság ott leadhassa a szelektált, nem kommunális és zöld hulladékát.

Ahogy

megírtuk

, egy felháborodott móravárosi lakos,

Bíró Gyula

azzal kereste fel portálunkat, hogy a Kolozsvári téren ősz óta több tucat zsák szemét éktelenkedik, továbbá a Kaszás és Rákóczi utcák kereszteződésénél, a Szél utca Kalandpark felőli főbejáratánál, a Cserepes soron a Sancer tónál a kerítésnél is illegális hulladék lerakat van, akárcsak a Napfénypark mögött a kamionparkolónál, illetve a másik felén a laktanya kerítése mellett is. A körzet önkormányzati képviselője,

Kardos Irén

szerint a probléma egyik oka abban keresendő, hogy a lakosok egy része kisebb űrtartalmú kukát rendelt az új szolgáltatótól, így ha nem fér bele a kapott új edényzetbe a szemetük, akkor illegálisan lerakják. Az már más kérdés, hogy egy tönkrement televízió, gumiabroncsok, pláne egy kanapé vajon miként is fér bele bármelyik kukába is, amit a lakosság használ... A kommentelők is aktívak voltak, még ötletekkel is előálltak, volt aki szerint ahol rendszeresen raknak le illegálisan szemetet, oda egy legális lerakót kellene telepíteni. Megint más azt írta, ha kihelyeznének egy közkonténert, akkor az tovább biztatná az illegális szemetelőket, így a kicsi rakás csak nagyobb lenne. Volt, aki azt kifogásolta, hogy gyakorlatilag egész Szegedet szemét borítja, kivéve a városháza környékét, és akadt olyan olvasónk is, aki úgy oldaná meg a helyzetet, hogy kamerákat szerelne fel az adott helyekre, és ha beazonosítják az illegális szemetelőt, akkor az illetővel a hulladék elszállítási költségének tízszeresét fizettetné ki.

kolozsvari_ter003kf

Egy móravárosi olvasónk pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ősszel a Kolozsvári tér környékén élők maguk gyűjtötték zsákokba a lehullott lombot, hiszen ott több mint 50 magas, terebélyes fa van, s a szél rendre a lakosok portája elé fújta a leveleket, amit megelégeltek. „Kétnaponta, sőt sűrűbben gyűjtötték a zsákokba az ott lakók ezt a sok levelet. Ha a teret nem takarítják ki, akkor a lehullott levelek további maradéka is végül ott fog landolni. A városgazdálkodás részéről a szeptemberi utolsó fűnyírás óta – kivéve a nyilvános hulladéktárolók dobozok zsákjainak heti cseréjét – egyetlen egy munkatárs sem végzett semmilyen munkát, egy darab falevelet nem távolítottak el a térről. Ez az amiről Kardos Irén képviselő asszony a cikkben nem tett említést. Ha nevelni akarja az embereket, akkor kezdjék magukkal, mutassanak példát az utcák és a tér tisztaságával, takarításával, és ne csak a Kolozsvári tér és környékén” – írta levelében

Bakaity Béla

. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek a parkok lombgyűjtése feladatkörébe tartozik. A járdákat és az ahhoz kapcsolódó zöld felületeket a lakosságnak a kötelessége tisztán tartani.

Makrai László

tapasztalatai szerint sokan kihordják az ingatlanokból a közterületre az összegyűjtött lombot. „Szögezzük le: ez illegális hulladéklerakásnak számít, és szabálysértési eljárást vonhat maga után a közterületre való hulladék kihelyezés, legyen az nejlonzacskóba tömött falevél vagy akármi más. Ne akarjuk legalizálni és relativizálni sem ezt. ” – közölte az ügyvezető. Kiemelte, azért van a térítésmentes hulladékudvarok rendszere Szegeden, azért hogy mindenki aki fizet a szemétszállításért használhassa azokat a nem kommunális hulladék átadására. A Kolozsvári térhez a legközelebb a Ballagi tó sori hulladékudvar található, ami autóval három percnyire van a tértől. Az ott lévő személyzet áll rendelkezésre a beszállított hulladék adott konténerekbe való helyezésekor. Az ömlesztett falevél feldolgozható, a zacskóba gyömöszölt falevél a műanyag csomagolóanyag miatt kommunális hulladéknak számít. Ami tehát kikerül zsákban az utcára, az csak kommunális hulladékként kezelhető, és a lerakóba szállítják, ami a mérlegelés után adóköteles, 6000 forint tonnánként. Az is a költségeket szaporítja, hogy teherautó megy ki az adott helyszínre, általában háromfős személyzettel, felpakolják a zsákokat, majd a mintegy 10 kilométerre lévő Sándorfalvi úti hulladéktelepre kiszállítják, majd befizetik az adót a lerakásért. Nem jobb lenne ebből a pénzből virágágyásokat, fákat ültetni?” – fűzte hozzá. Makrai megjegyezte, ennél egyszerűbb és olcsóbb is a hulladékudvarokat használni, amelyek szombatonként is nyitva tartanak. A cégvezető szerint aki vesz egy zsákot, belecsomagolja a lombot vagy bármi mást, nyugtassa meg a lelkiismeretét, és vigye be bármelyik szegedi hulladékudvarba.

kolozsvari_ter001kf

Utalt a cikkünk egy kommentjére is, mely szerint helyezzenek ki konténereket azokra a pontjaira a városnak, ahol jellemzően illegális hulladéklerakás történik. Makrai László szerint ez nem megoldás, hiszen a hulladékudvarok rendszerét pont erre a célra építették ki, uniós forrásból és üzemeltetik. Ezen felül ezzel csak azt érnék el, hogy azok is odahordanák a szemetüket, akik eddig a szabálykövetően elmentek a hulladékudvarokba. „A város rendbentartása érdekében a munkatársaink a konkrét terület besorolása szerinti időközönként végigjárják a közterületeket takarítanak, lenyírják a füvet és felszámolják az illegális hulladéklerakókat, de ennek megvan a programja, és rendszeres időpontjai. Nem lenne előremutató, mini szeméttelepeket létrehozni. Mert azért ne legyenek kétségeink, azok környékén kialakuló helyzetről, tapasztalva bizonyos szelektív gyűjtőszigetek környékének napi rendszerességű elcsúfítását látva. Amelyekhez külön heti rendszerességű gyűjtőjáratot kellett indítani, forrás nélkül” – hangsúlyozta. Azt is érdemes tudnia a szemetelőknek, hogy rendszeresen kap a társaság közérdekű bejelentéseket, illetve rendészeik eljárnak, és szinte mindig marad valami bűnjel a kupacokban, ami után megteszik a hatóság felé a kötelező lépéseket. „A cég munkanaplói szerint a szeptemberi utolsó fűnyírás után, és a január 10-i illegális lerakás feltakarítása előtt három időpontban végeztünk általános takarítást a Kolozsvári téren 5, 6 és 3 fő dolgozóval. Ez egy C-kategóriás park üzemeltetésének megfelelő" - jelentette ki a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.