Közélet

LMP: akár ezermilliárd forintos környezeti károkat is okozhat az olimpia

LMP: akár ezermilliárd forintos környezeti károkat is okozhat az olimpia

2017. január 20., péntek
LMP: akár ezermilliárd forintos környezeti károkat is okozhat az olimpia

Az LMP szerint a 2024-es olimpia megrendezése az ismert költségeken túl további ezermilliárd forintos terhet jelenthet az országnak a környezeti terhelés miatt.

Sallai R. Benedek

, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a környezeti ártalmak, a nem használt infrastruktúra felszámolása olyan járulékos költségként jelentkezik, amelyekkel az elemzők nem számolnak. Véleménye szerint az olimpia költségei alábecsültek, a legtöbb elemző szerint 3000 milliárd forint alatt nem lehet megszervezni ezt a sporteseményt. Hozzátette: a környezeti ártalmatlanítás költségét az infrastruktúra létrehozásakor fizetett költségek arányában szokták meghatározni. Hangsúlyozta, az olimpia nem pusztán a fővárosiak ügye, hanem minden magyar emberé, ugyanis az a pénz, amit a rendezésre, illetve a környezeti ártalmatlanításra fordítanak, megterheli az ország GDP-jét. A politikus, aki az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke is, közölte, kezdeményezi, hogy a bizottság minél hamarabb hallgasson meg egy tájékoztatót az olimpiai helyszínek tervezéséről, mert - mondta - környezetvédelmi, Natura 2000-es területek vannak veszélyben. Sallai R. Benedek kitért arra, hogy az olimpiát nem csupán kormánypárti politikusok támogatják, hanem Karácsony Gergely, a Párbeszéd zuglói és Botka László Szeged szocialista polgármestere is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.