Írjon nekünk

Közélet

Kálmány Lajosra emlékeztek Szőregen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szoreg_kalmany_lajos_est_002

Mint minden évben, idén is Kálmány Lajos emlékünnepséggel kezdte az új esztendőt a Szőregi Baráti Társaság. A tagság az Alexandriai Szent Katalin Római Katolikus Plébánia falán elhelyezett emléktáblánál gyűlt össze, hogy együtt emlékezzenek a neves folkloristára.

A Himnusz eléneklése után a megemlékezés szervezője, Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő Nagy Róbert plébánossal és Péter László professor emeritussal együtt helyezte el a megemlékezés virágait Kálmány Lajos domborműve előtt.

A koszorúzás után a Plébánia nagytermében folytatódott az ünnepség. A zsúfolásig megtelt teremben az érdeklődők először Péter László gondolatait hallhatták: „A 48-as szellemű magyar ifjúság fontos hivatása, hogy ápolja a magyar történelem progresszív, haladó szellemű hagyományait. Ilyen szabadságharcos hagyományt jelent nekünk szegedieknek és Szeged környékieknek az első temesközi falukutató, Kálmány Lajos, a legnagyobb magyar népköltészettudós egyénisége és élete. Kálmány Lajos szegedi születésű katolikus pap volt, aki fiatal lelkész korától a nép között élt, gyűjtötte szokásait, dalait, balladáit, meséit, játékait.

szoreg_kalmany_lajos_est_001

Hét kötete látott eddig az alföldi népköltészet gazdag kincseivel telistele napvilágot, és folyóiratokban, újságokban megjelent írásain kívül nagy kéziratos hagyatéka vár földolgozásra. Kálmány Lajossal kora s különösen Szeged városa gyalázatosan bánt életében, s emlékét halálában sem becsüli méltóképpen. A szabadságharcos hagyományt ápoló 48-as szegedi ifjúság kötelessége, hogy a szegedi múlt legnagyobb progresszív hagyományát jelentő Kálmány Lajost a feledés homályából újra ifjúságunk, közéletünk, társadalmunk elé állítsa példaképül: íme a pap, aki őszintén és egyszerre tudta szolgálni népe, nemzete és hite valóságos érdekeit.”

A professzor értékes előadása után képviselő úr felkérte Polner Zoltánt, hogy tartsa meg „Kálmány Lajos és az irodalom összefüggése” című előadását; melyben felhívta a figyelmet annak a szellemi örökségnek és hagyatéknak a jelentőségére, amit Kálmány Lajos ránk hagyott. A költő eme ünnepi alkalomra is – immár hagyomány szerint – verset írt, melyet ifj. Szilágyi Árpád szavalt el.

szoreg_kalmany_lajos_est_003Mint minden évben, idén is megtörtént a „Szőregért emlékérem” ünnepélyes átadása. A plakettet minden évben egy olyan személy kapja, aki Szőregért és a közösségért végzett áldozatos munkájával kiemelkedik a társadalmi életből.

Ebben az évben Polner Zoltán költő kapta a kitüntetést, azért az egyedülálló és kimagasló szellemi munkáért, melyet a városrészért tett. Nincs még egy település hazánkban, ahol minden egyes köztéri alkotáshoz verset írtak volna – Szőregen ezt Polner Zoltánnak köszönhetjük. Emellett köszönet illeti még a „Szőregi imádságok” c. könyv megírásáért, melyet az Alexandriai Szent Katalin Római Katolikus Templom fennállásának 200 évfordulója alkalmából adott át a szőregieknek.

Hírzóna

Ez a teendő a már befizetett utazások díjával

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Megjelent a vonatkozó kormányrendelet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A kormány véglegesítette a kérdőívet.

Tovább olvasom

Hírzóna

Hőkamerás drónnal védik a határt a röszkei polgárőrök

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szerkezet nyolc kilométerre is képes elrepülni.

Tovább olvasom

Aktuál