Közélet

Iszlám tartalmú feliratok jelentek meg egy katolikus kápolnán Ljubljana közelében

Iszlám tartalmú feliratok jelentek meg egy katolikus kápolnán Ljubljana közelében

2017. január 3., kedd
Iszlám tartalmú feliratok jelentek meg egy katolikus kápolnán Ljubljana közelében

Allahu akbar! (Isten a leghatalmasabb!) és saría (iszlám törvénykezés) feliratú falfirka jelent meg egy katolikus kápolnán Ljubljana közelében, a népszerű Smarna Gora-i kirándulóhelyen - közölte a helyi sajtó kedden. A szlovén katolikus püspöki konferencia és az országban élő muzulmánok nagyobbik szervezete provokációnak és vandalizmusnak minősítette a feliratokat.

A falfirkát, amely a kápolna egyik külső oldalán volt látható, turisták vették észre hétfőn, és azonnal értesítették a rendőrséget. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek. A szlovén lapok szerint a muszlim üzenetet egyesek fenyegetésként értelmezték a kereszténységre nézve. A katolikus püspöki konferencia közleményében úgy vélekedett: vallási intoleranciáról van szó, és a hatóságoknak ki kell vizsgálniuk az ügyet, meg kell büntetniük az elkövetőket. A Szlovéniában élő muzulmánok két szervezete közül a nagyobbik, az Iszlám Közösség közleményében vandalizmusnak minősítette a feliratokat, hozzátéve: a muszlim közösség azt várja a rendőrségtől, hogy fogja el az elkövetőket. Jobboldali hírportálok cikkeikben kifejtették, hogy Szlovéniában növekvőben van az iszlám radikalizmus, főleg a Boszniából áttelepültek körében. A provokatív falfirkák megjelenése nem egyedi eset az országban, habár azok eddig inkább politikai jellegű üzeneteket tartalmaztak. Tavaly viszont két alkalommal is történt vallásellenes cselekedet: ismeretlen elkövetők disznófejeket és disznóvért helyeztek el a Ljubljanában épülő iszlám kulturális központ mellett, ahol az ország első mecsete is épül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.