Iszlám tartalmú feliratok jelentek meg egy katolikus kápolnán Ljubljana közelében

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Allahu akbar! (Isten a leghatalmasabb!) és saría (iszlám törvénykezés) feliratú falfirka jelent meg egy katolikus kápolnán Ljubljana közelében, a népszerű Smarna Gora-i kirándulóhelyen – közölte a helyi sajtó kedden. A szlovén katolikus püspöki konferencia és az országban élő muzulmánok nagyobbik szervezete provokációnak és vandalizmusnak minősítette a feliratokat.

A falfirkát, amely a kápolna egyik külső oldalán volt látható, turisták vették észre hétfőn, és azonnal értesítették a rendőrséget. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek.

A szlovén lapok szerint a muszlim üzenetet egyesek fenyegetésként értelmezték a kereszténységre nézve.

A katolikus püspöki konferencia közleményében úgy vélekedett: vallási intoleranciáról van szó, és a hatóságoknak ki kell vizsgálniuk az ügyet, meg kell büntetniük az elkövetőket.

A Szlovéniában élő muzulmánok két szervezete közül a nagyobbik, az Iszlám Közösség közleményében vandalizmusnak minősítette a feliratokat, hozzátéve: a muszlim közösség azt várja a rendőrségtől, hogy fogja el az elkövetőket.

Jobboldali hírportálok cikkeikben kifejtették, hogy Szlovéniában növekvőben van az iszlám radikalizmus, főleg a Boszniából áttelepültek körében.

A provokatív falfirkák megjelenése nem egyedi eset az országban, habár azok eddig inkább politikai jellegű üzeneteket tartalmaztak. Tavaly viszont két alkalommal is történt vallásellenes cselekedet: ismeretlen elkövetők disznófejeket és disznóvért helyeztek el a Ljubljanában épülő iszlám kulturális központ mellett, ahol az ország első mecsete is épül.

Előző sztori

A cégeknél szakmunkásokból van a legnagyobb hiány

Következő sztori

Idén is focitornákkal kezdődik az év Bordányban