Közélet

FM: növekszik a Kínába irányuló magyar élelmiszeripari export

FM: növekszik a Kínába irányuló magyar élelmiszeripari export

2017. január 19., csütörtök
FM: növekszik a Kínába irányuló magyar élelmiszeripari export

A magyar-kínai áruforgalomban növekszik a magyar élelmiszeripari termékek exportja, 2015-ben 46 millió eurót tett ki, 2016 első háromnegyedévében pedig már 52,4 millió eurót - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI érdeklődésére csütörtökön.

A szaktárca tájékoztatása szerint a Kínába érkező első magyar búzaszállítmány átadása alkalmából Sanghajban rendezett szerdai ünnepségen

Tóth Katalin

helyettes államtitkár a magyar agrár- és élelmiszeripari termelés kínai relációs kereskedelmi lehetőségeiről, a GMO-mentességről, a kimagasló élelmiszerbiztonsági nyomon követhetőségről beszélt. Kínába 2016 végén érkezett az első 20 tonnás búzaszállítmány a Chi Fu Eurotrading vállalat közreműködésével Magyarországról az étkezési célú búzára vonatkozó bilaterális egyezmény 2006-os aláírása óta, és remélhetőleg ez a szállítmány további sikeres exportlehetőségek előtt nyitja meg az utat - hangsúlyozta Tóth Katalin az FM közleménye szerint. Az ünnepségen kétszázezer tonnás exportról szóló egyezményt írt alá a Chi Fu Eurotrading és kínai partnere, amely további lehetőségeket jelent a magyar étkezési búza értékesítésére. A közép-európai térségből Magyarország rendelkezik a legtöbb árucsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába, az elmúlt esztendőben többek között megindult az élő lovak exportja, valamint a tej és tejtermékek kiszállításához szükséges eljárásrendről is megegyezés született - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.