Közélet

Fico: Javulni fognak az amerikai-európai kapcsolatok Trump elnöksége alatt

Fico: Javulni fognak az amerikai-európai kapcsolatok Trump elnöksége alatt

2017. január 29., vasárnap
Fico: Javulni fognak az amerikai-európai kapcsolatok Trump elnöksége alatt

Pozitív irányba fogja befolyásolni Donald Trump elnöksége az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatát - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a TA3 pozsonyi hírtelevízió egyik vitaműsorában feltett kérdésre válaszolva vasárnap.

"Azt gondolom, hogy nagyon jó, hogy az amerikai elnök elsődlegesen a saját országa és annak polgárai iránt tanúsít érdeklődést" - jelentette ki

Robert Fico

, aki szerint becsülendő, hogy

Trump

kimondta: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy más országok rendszereit erővel döntik meg, és le kell számolni a "nézetexporttal" is . "Abba kell hagyni a nézetek exportját, azt, hogy mi vagyunk a legjobbak és legokosabbak, és mindennek úgy kell lennie, mint ahogy azt az Egyesült Államok vagy az EU gondolja" - szögezte le Robert Fico, hangsúlyozva: minden országnak joga van arra, hogy megválassza, hogyan intézi a dolgait. A szlovák miniszterelnök rendkívül fontosnak minősítette az új amerikai elnök azon kijelentését is, amellyel Washington európai szerepvállalásának csökkentését helyezte kilátásba a haderő tekintetében. "Ez beindítja a közös európai hadsereg ügyét" - jegyezte meg Robert Fico, rámutatva: saját haderő nélkül az unió nem lehet globális játékos. A szlovák kormányfő arról is beszélt, hogy véleménye szerint a "két örök rivális" - az Egyesült Államok és Oroszország - viszonyrendszerét az eddigitől eltérően kellene alakítani, annak kiegyensúlyozottabbá kell válnia. Robert Fico megismételte korábbi álláspontját, miszerint az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat "öngólnak", károsnak és "teljesen értelmetlennek" tartja. Közölte: bízik abban, hogy amint az amerikaiak megszüntetik az Oroszországot büntető intézkedéseket, az unió követni fogja a példát. "Még ha megharagszanak is rám az unió (egyes tagállamainak) kormány- és államfői, kimondom, egyes kérdésekben úgy viselkedünk, mint Amerika küldöncei, jobban figyeltünk arra, mit mond az Egyesült Államok, mint arra, hogy mit szeretnénk mi itt az unióban" - jelentette ki a szankciókra utalva Robert Fico, jelezve, sok pozitív változás esélyét látja Trumpban. Robert Fico a belpolitikát illetően érintőlegesen szólt a saját pártján - az Irány-Szociáldemokrácián - belüli vezetőutódlás kérdéséről is. Azt mondta: mivel 18 éve van a párt élén és tisztában van vele, hogy nem pótolhatatlan, elindította azt a folyamatot, amelynek során a jövőbeli generációváltás esetleges szereplői kölcsönösen megismerkedhetnek a régiókkal. A szlovák kormányfő név szerint említette Peter Pellegrini befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettest, Denisa Saková belügyi államtitkárt és Peter Kazimír pénzügyminisztert, de a váltás várható időpontjára vonatkozó kérdésre kitérő választ adott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.