Fico: Javulni fognak az amerikai-európai kapcsolatok Trump elnöksége alatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pozitív irányba fogja befolyásolni Donald Trump elnöksége az Egyesült Államok és az Európai Unió kapcsolatát – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a TA3 pozsonyi hírtelevízió egyik vitaműsorában feltett kérdésre válaszolva vasárnap.

“Azt gondolom, hogy nagyon jó, hogy az amerikai elnök elsődlegesen a saját országa és annak polgárai iránt tanúsít érdeklődést” – jelentette ki Robert Fico, aki szerint becsülendő, hogy Trump kimondta: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy más országok rendszereit erővel döntik meg, és le kell számolni a “nézetexporttal” is .

“Abba kell hagyni a nézetek exportját, azt, hogy mi vagyunk a legjobbak és legokosabbak, és mindennek úgy kell lennie, mint ahogy azt az Egyesült Államok vagy az EU gondolja” – szögezte le Robert Fico, hangsúlyozva: minden országnak joga van arra, hogy megválassza, hogyan intézi a dolgait.

A szlovák miniszterelnök rendkívül fontosnak minősítette az új amerikai elnök azon kijelentését is, amellyel Washington európai szerepvállalásának csökkentését helyezte kilátásba a haderő tekintetében. “Ez beindítja a közös európai hadsereg ügyét” – jegyezte meg Robert Fico, rámutatva: saját haderő nélkül az unió nem lehet globális játékos.

A szlovák kormányfő arról is beszélt, hogy véleménye szerint a “két örök rivális” – az Egyesült Államok és Oroszország – viszonyrendszerét az eddigitől eltérően kellene alakítani, annak kiegyensúlyozottabbá kell válnia.

Robert Fico megismételte korábbi álláspontját, miszerint az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat “öngólnak”, károsnak és “teljesen értelmetlennek” tartja. Közölte: bízik abban, hogy amint az amerikaiak megszüntetik az Oroszországot büntető intézkedéseket, az unió követni fogja a példát.

“Még ha megharagszanak is rám az unió (egyes tagállamainak) kormány- és államfői, kimondom, egyes kérdésekben úgy viselkedünk, mint Amerika küldöncei, jobban figyeltünk arra, mit mond az Egyesült Államok, mint arra, hogy mit szeretnénk mi itt az unióban” – jelentette ki a szankciókra utalva Robert Fico, jelezve, sok pozitív változás esélyét látja Trumpban.

Robert Fico a belpolitikát illetően érintőlegesen szólt a saját pártján – az Irány-Szociáldemokrácián – belüli vezetőutódlás kérdéséről is. Azt mondta: mivel 18 éve van a párt élén és tisztában van vele, hogy nem pótolhatatlan, elindította azt a folyamatot, amelynek során a jövőbeli generációváltás esetleges szereplői kölcsönösen megismerkedhetnek a régiókkal. A szlovák kormányfő név szerint említette Peter Pellegrini befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettest, Denisa Saková belügyi államtitkárt és Peter Kazimír pénzügyminisztert, de a váltás várható időpontjára vonatkozó kérdésre kitérő választ adott.

Előző sztori

Eszenyi Enikő kapta az idei Páger Antal-színészdíjat

Következő sztori

Labdarúgás: gól nélküli döntetlenre végzett a Szeged-Grosics román ellenfelével

Legutóbbi hasonló cikkek