Felgyújtotta magát egy húszéves palesztin fiatal a Gázai övezetben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felgyújtotta magát hétfőn egy húszéves palesztin fiatal a Gázai övezetben, ahol az utóbbi napokban egyre növekedett az áramhiány miatti elégedetlenség – jelentette a tízes tévécsatorna Izraelben hétfőn.

A fiatal férfi az al-Bureidzs menekülttáborban, egy mozgássérülteket támogató segélyszervezet székháza előtt leöntötte magát benzinnel, majd felgyújtotta a ruháit. Közepesen súlyos állapotban vitték kórházba.

A híradásokból nem derült ki, hogy milyen személyes helyzet késztette öngyilkos tette végrehajtására.

A Gázai övezetben azonban az utóbbi két hétben egyre fokozódott a feszültség az áramellátás hiányosságai miatt, a palesztinok spontán tüntetéseken követelik az ellátás helyreállítását. Néhány éve még napi nyolc órában, az utóbbi hónapokban azonban már csak napi három-négy órán át kaptak áramot a háztartások az övezetben.

Az áramválság hátterében a palesztin szervezetek, a Hamász és a Palesztin Hatóság közötti vita áll. A Hamász azonban Izraelt is felelőssé teszi a helyzetért, amely viszont visszautasítja ezt a vádat.

Az áramellátási válság nyomán csütörtök éjjel több ezren vonultak az utcákra az övezet északi részén, a Dzsabalia menekülttáborban. A Gázai övezetet 2007 óta irányító radikális iszlamista szervezet, a Hamász fegyveresei feloszlatták a tüntetést, és többeket őrizetbe vettek. Hétfőn szabadon engedtek több tucat demonstrálót.

Vasárnap Katar bejelentette, hogy tizenkét millió dollárral hozzájárul a gázai hőerőmű gázolaj-vásárlásához. Törökország tizenöt tonna fűtőanyagot küld a gázaiak megsegítésére.

Default thumbnail
Előző sztori

Hátország: a Szilárdy RFC nyerte az U11-esek bordányi tornáját

Default thumbnail
Következő sztori

Keddi programajánló: KZ-oratórium, könyvbemutató

Legutóbbi hasonló cikkek