Február szinte minden hétvégéjén bemutatóval készül a szegedi színház

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhaz_sajttaj001kf (1)Donizetti Don Pasquale című vígoperáját, Mozart Varázsfuvolájának gyermekváltozatát és a Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című produkcióját mutatja be februárban a Szegedi Nemzeti Színház.

Január végére már csak egy premiert tartogat közönségének a Szegedi Nemzeti Színház, hiszen az alkotók már gőzerővel készülnek a februári bemutatókra. Keszég László rendezésében mutatják be hamarosan Ödön von Horváth Mesél a bécsi erdő című darabját, mellyel kapcsolatban a tagozatvezető-főrendező elmondta, egy kamaszkortól időskorig ajánlott, tanulságos, ízig-vérig közép-európai népszínműről van szó. Figyelemfelkeltő és építő jellegű – fogalmazott Keszég, melynek szerinte egyébként is a színházak fontos küldetésének kell számítson.

szinhaz_sajttaj007kf

Sándor János rendező a teátrum műsoráról tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gregori hagyományok felé visszanyúlva állítja színpadra Donizetti Don Pasquale című vígoperáját. Olyan előadást láthat majd február 3-tól a közönség, amelybe a címszerepet többször is óriási sikerrel játszó, 2006-ban elhunyt Gregor József is szívesen beállna. Úgy fogalmazott, “nem sózza és borsozza tovább” az eredeti történetet, tisztelettel nyúl a klasszikus műhöz, melyből a nadrágletolós poént is száműzi. Hangsúlyozta, a darab önmagában, zene nélkül, színműként is megállná a helyét, így az operaénekesek nemcsak elénekelni, hanem eljátszani is igyekeznek majd a történetet. A címszerepet Altorjay Tamás és Cseh Antal, Ernestót Hanczár György és Horváth István, a cserfes fiatal özvegyasszonyt, Norinát Kónya Krisztina és Kovács Éva alakítja majd. Kónya Krisztina változatos évadot tudhat magáénak – hívta fel rá a figyelmet Gyüdi Sándor főigazgató -, a Sly és a mostani vígopera mellett utolsóként a Faustban láthatja a közönség. Érdekesség egyébként, hogy Donizetti-műveket egymás után harmadik éve állít színpadra a szegedi teátrum.

A Mementó című táncszínházi előadást február 13-án mutatják be a Nagyszínházban, Szokolay Dongó Balázs szerint egy érdekes, nem lineáris történetmesélésen alapuló előadást láthatnak majd az érdeklődők. Rajzolatok a fájdalomról, mozgásban – a zeneszerző így jellemezte legegyszerűbben, melynek témája a Szovjetunióban hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emléke.

Február 17-én Abszurdia címmel egy képzelt országban zajló furcsa eseményekről szóló fantasy-mesét mutat be a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamás rendező-koreográfus elárulta, a felnőtteknek könnyed játékos nyelven szóló mese Közép-Európában játszódik, kritikus és önkritikus hangon szól a bennünket körülvevő világról. A darab zenei motívumaiban szélsőséges eszközöket alkalmaznak majd: Frankie Látó szegedi dzsesszhegedűs improvizációi mellett hallhatók lesznek a Beatles-dalai is – tette hozzá. Érdekességképp elárulta, a téli betegségek miatt kihagyott próbaidőszakok most gyors és hatékony munkát követelnek meg a társulattól.

szinhaz_sajttaj011kf

Mozart Varázsfuvolájának Lackfi János gyermekek számára készített meseolvasatát Parázsfuvolácska címmel Toronykőy Attila rendezésében február 24-én mutatják be. A Budapesti Operaházban több évad óta sikerrel játszott adaptáció cselekményének helyszíne ezúttal egy cirkusz lesz. Az Éjkirálynője légtornászként, Sarastro varázslóként, Papageno pedig mint egy bohóc jelenik meg a manézsban. A cím többször is visszaköszön majd az előadás során, Toronykőyék kitalálták, hogy led-lámpás tollakat osztanak majd a gyerekek között, így vonva be őket a darabba. Ők lesznek a parázs a szerelmesek tűz-víz próbája során. Az előadás kettős szereposztással fut majd, tekintve, hogy több mint harminc alkalommal szeretnék meghirdetni. Olyan énekeseket kerestek a Parázsfuvolácskához, akik korukból adódóan Szegeden még nem mutatkoztak be, vagy eddig elsősorban külföldi és nagyobb hazai teátrumokban szerepeltek. Az előadás azzal is igyekszik közelebb hozni az operát a gyermekekhez, hogy a zenekar a színpadon, jól látható helyen, a játéktér fölött helyezkedik majd el. A darabban szinte kivétel nélkül szerepelnek azok az énekesek, akik sikert arattak az Alföldi Róbert rendezte, az Armel-fesztiválon bemutatott szegedi Varázsfuvola-produkcióban.

A filmek és filmzenék rajongóinak örömhír, hogy február 18-án Szegedre is megérkezik a Hollywood Magyarországon. Hans Zimmer legismertebb dallamai csendülnek majd fel, többek között a Gladiátor, a Karib-tenger kalózaiból, a Batman-ből, az Esőemberből és az Eredetből.

no images were found

Előző sztori

Öttömösön, Pusztamérgesen és Zsombón várják a véradókat a jövő héten

Következő sztori

A kemény fagyok ellenére miért kevesebb a madár az etetőkön?!