Gazdaság

Fazekas: a vízhiányt nem szabad a GMO terjesztésével orvosolni

Fazekas: a vízhiányt nem szabad a GMO terjesztésével orvosolni

2017. január 21., szombat
Fazekas: a vízhiányt nem szabad a GMO terjesztésével orvosolni

A vízhiány problémáját nem szabad a genetikailag módosított szervezetek (GMO) terjesztésével orvosolni a mezőgazdaságban - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA), amelynek fő témája a fenntartható vízgazdálkodás volt.

Fazekas Sándor

a tanácskozás után az MTI-nek elmondta: a fórumon amellett érvelt, hogy a GMO helyett a szárazságtűrő növényi kultúrákat, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fajokat és a rövid tenyészidejű növényeket kell előnyben részesíteni, és takarékos vízgazdálkodást kell folytatni. A 83 agrárminiszter részvételével tartott fórum utáni sajtótájékoztatóján a házigazda

Christian Schmidt

német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a fenntartható vízgazdálkodás a 21. század egyik legnagyobb kihívása, a mezőgazdaság felelőssége pedig hatalmas, mert részesedése a globális vízfogyasztásban 70 százalékos, és 2050-re már 10 milliárd embert kell ellátnia élelmiszerrel. Ezért arra kell megoldást találni, hogy miként lehet több élelmiszert előállítani kevesebb víz felhasználásával - mondta Christian Schmidt.

José Graziano da Silva

, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója hozzátette, hogy a világ számos térségét sújtó vízhiány felerősíti a versenyt a szűkös forrásokért. Már most több konfliktust vált ki a víz, mint a termőföld iránti igény, és ez a folyamat a klímaváltozással csak súlyosbodik. A leginkább veszélyeztetett régiók Ázsiában és Afrikában vannak - mondta a FAO vezetője. Fazekas Sándor az MTI-nek nyilatkozva rámutatott, hogy a vízhiány mellett komoly kihívás a csapadék a sok helyütt jellemző erős ingadozása, a száraz időszakok és a vízbőség váltakozása, ami egyben piaci lehetőséget is jelent Magyarországnak a szárazságtűrő növényekkel szerzett termelési tapasztalatok és a vízgazdálkodási ismeretek révén. A miniszter elmondta, hogy széles körben elismeréssel fogadják Magyarország kiállását a GMO-mentesség mellett, a Magyarország díszvendégségével zajló berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW) mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásár alkalmából a számos befolyásos szakmai szervezet vezetőivel tárgyalt, akik üdvözlik a magyar kormány politikáját, amelyhez sok környezetvédő, zöld aktivista is gratulált neki. A GMO-val kapcsolatban "a magyar világlátás egyre inkább tért hódít" - mondta Fazekas Sándor. Megjegyezte, hogy az IGW apropóján a berlini belvárosban csaknem 20 ezer ember részvételével szombaton tartott gazdatüntetésen "minden második transzparensen az állt, hogy le a GMO-val". A berlini Zöld Hét az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Ezt jelzi, hogy a rendezvény keretében az idén kilencedik alkalommal megrendezett GFFA-n minden korábbinál több agrárminiszter vett részt. Fazekas Sándor szombaton tárgyalt mások mellett Tarasz Kutovij ukrán agrárminiszterrel, akivel megállapodtak abban, hogy tavasszal magyar-ukrán mezőgazdasági üzleti fórumot rendeznek. Megbeszélést folytatott az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) az idén díszvendég Japán szaktárcájának helyettes vezetőjével, Szató Hidemicsivel. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Japán a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar legnagyobb piaca az EU-n kívül. Az IGW-t az idén 82. alkalommal rendezik meg. A 118 ezer négyzetméteren berendezett vásáron 66 országból 1650 kiállító vesz részt. A január 29-ig tartó rendezvényre a szervezők várakozásai szerint 400 ezren látogatnak el, köztük 100 ezer szakmai vendég. Magyarország az idén 45. alkalommal vesz részt az IGW-n, és 2010 után már másodszor nyerte el a kizárólagos partnerországi, díszvendégi címet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.