Közélet

Elindult a lékhorgász szezon – óvatosan a jégen!

Elindult a lékhorgász szezon – óvatosan a jégen!

2017. január 12., csütörtök
Elindult a lékhorgász szezon – óvatosan a jégen!
lekhorgaszat_660_220

A tartós hidegnek köszönhetően folyamatosan vastagszik a jégréteg szabad vízterületeinken, ami kedvez a lékhorgászoknak és a téli sportok kedvelőinek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összefoglalta a jégen való tartózkodás legfontosabb szabályait.

A szabad vizek jegei, a szórakozási lehetőségek mellett, komoly veszélyeket is rejtenek magukban. Különösen kockázatos, ha valaki nem ismeri a jégen való tartózkodás – jogszabályban is rögzített – előírásait vagy figyelmen kívül hagyja azokat. A legalapvetőbb szabálya, hogy csak akkor lépjünk szabad állóvíz jegére, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog, valamint, ha a területre nem vonatkoznak tiltó rendelkezések. Kellő szilárdságúnak mondható a jég, ha legalább 8 cm vastag. Ha több ember szeretne egyszerre a jégen tartózkodni, illetve sportolásnál a megfelelő jégvastagság minimum 12 cm. Folyóvizek vagy azok mellékágainak jegén tartózkodni tilos, mert életveszélyes! Szintén tilos rálépni a jégre kikötők és veszteglőhelyek területén éjszaka, valamint korlátozott látási viszonyok között, különösen járművel. A NÉBIH azt javasolja, ha valaki lékhorgászni szeretne, ne egyedül tegye, így társával, társaival tudnak egymásra figyelni, és segíteni, ha baj van. Jégre lépés előtt ajánlott megvizsgálni a jég minőségét. A legbiztonságosabb az átlátszó, egynemű állapotú jég, kevésbé biztonságos a hójég, ami az olvadás során rétegesre fagy, vagy kásásnak tűnik. A légbuborékos jég teherbírása ugyancsak kisebb. A jégen vágott léket kötelező úgy megjelölni, hogy az minimum 50 méter távolságból már észrevehető legyen. Egy 1 négyzetméternél nagyobb léknél ez történhet például 10 cm széles, piros-fehér csíkozású szalaggal 1 méteres magasságban, de akár náddal vagy gyékénnyel is. Amennyiben valaki beszakadást észlel, azonnal hívjon segítséget mielőtt a bajba jutott segítségére indul, mert a felkészületlen segítő saját életét is veszélybe sodorhatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.