Közélet

Egy raktárban pihen a Virág cukrászda eredeti kávéfőzője

Egy raktárban pihen a Virág cukrászda eredeti kávéfőzője

2017. január 9., hétfő
Egy raktárban pihen a Virág cukrászda eredeti kávéfőzője
virag_cuki_kavefozo001kf

Megnéztük a Virág cukrászda eredeti herendi kávéfőzőjét. A gép szervizelője és megőrzője, Bernát Attila beszélt lapunknak a felújítás folyamatáról, az átalakításról, a berendezés sajátosságairól, ami miatt nem keverhető össze a pótlására beszerzett darabbal. Egyelőre azonban nem a cukrászdába, hanem egy raktárba kerül vissza a kávégép.

A szétszedése előtt utoljára láthattuk összeszerelve a legendás herendi kávéfőzőgépet. Nem újabb felújítást végeznek rajta, csupán a biztonságos tárolás érdekében helyezik el alkatrészenként a kávéfőzőt. Az 1951-ben készült berendezés mintegy másfél évtizede várja

Bernát Attila

műhelyében, hogy újból visszatérjen eredeti helyére, a Virág cukrászdába.

Kedden számoltunk

be arról, hogy az önkormányzat nem tart igényt a Virág cukrászda eredeti kávéfőzőjére. Bernát Attila másfél évtizede őrzi az eredeti gépet, amelynek restaurálásáért és karbantartásáért felelt, azonban egy korábbi üzemeltetővel támadt jogvita miatt magánál tartotta a berendezést. A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület azt szeretné, ha a javítás és a tárolás költségeit kifizetné a város, mert pótolhatatlan darabnak tartják a kávéfőzőt.

virag_cuki_kavefozo003kf

Szervánszkyék

azzal bíztak meg minket, hogy egy használhatatlan, megkopott gépből, amely műemléki érték, megtartva az eredeti paramétereket egy használható és szép küllemű kávéfőzőt hozzunk létre. Ez sikerült

Józsa Gábor

ötvössel és

Hamar Edinával

, a Móra Ferenc Múzeum főrestaurátorával hármasban” – nyilatkozta lapunknak Bernát Attila. Megmaradt a porcelán, a vázszerkezet, viszont belülre egy olasz Faema 91 kávéfőző került, amit a Virág akkori üzemeltetője biztosított. A törött, repedt porcelándarabokat a restaurátor rendbe hozta. A mintába illeszkedő aranyozott betétdarabok azért kerültek be, mert szét kellett húzni a szerkezetet, így fért be az új belső, de ezt a módosítást a cukrászda látogatói és a szakhatóságok is elfogadták. Hangsúlyozta, amit lehetett, azt felhasználták az eredeti gépből, 90 százalékban most is ezekből áll össze a berendezés.

Szervánszky Lászlóékat

követően

György Sándor

és fia,

György Attila

vette át az üzemeltetést a cukrászda 2010-es bezárásáig. Az új tulajdonosok is Bernát Attilát bízták meg a gép szervizelésével, azonban utoljára a javítás költségeit már nem fizették ki. Ezt követően kezdődtek a pereskedések, az üzemeltetők a gépet kérték vissza, Bernát viszont a pénzét szerette volna megkapni.

virag_cuki_kavefozo005kf

Egy 1998-as Délmagyarország számmal bizonyította, hogy nála van az eredeti kávéfőző, amely nemcsak a betétdarabok miatt tér el a jelenleg a Virág cukrászdában lévőtől, hanem más a porcelán mintázata, az anyag összetétele, eltérő a belseje is. Ezt a kijelentését két nekünk is megmutatott szakértői vélemény is alátámasztotta. A hatóság tudott arról egy 2010-es irat szerint, hogy „egy rendezetlen jogvita miatt” Bernát Attilánál van a gép. Az előbbi dokumentummal azonos napon tartottak szemlét a Virág cukrászdában is, ahol „az eredeti kávéfőző helyett bérelt, hasonló herendi porcelánborítású kávéfőző van kiállítva”. Az eredeti kávéfőző egészen 2011 januárjáig védett volt, amely a felügyelet szerint az ingatlan része, attól elválaszthatatlan módon. Arról, hogy pontosan mennyit kér felújítás és tárolási költségként, arról egyelőre nem kívánt beszélni Bernát Attila. Elárulta viszont, azt szeretné, ha visszakerülne a városhoz a kávéfőző, s Szeged közönsége dönthetne arról, hogy a cukrászdában lenne a gép helye, vagy inkább máshol mutassák be. Feltettük a kérdést, hogy helyreállítható-e az 1951-es állapot. Ennek Bernát Attila semmi akadályát sem látja, de fölöslegesnek tartaná, mert ahhoz egy olyan belső részt kell találni, ami elfér az eredeti burkolat mögött, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pedig elfogadta a változtatásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.