Közélet

Kétszázmilliós adócsalás miatt ítéltek el jogerősen két férfit Szegeden

Kétszázmilliós adócsalás miatt ítéltek el jogerősen két férfit Szegeden

2017. január 3., kedd
Kétszázmilliós adócsalás miatt ítéltek el jogerősen két férfit Szegeden

Három és fél év, illetve három év három hónap börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen kedden a Szegedi Ítélőtábla egy gabonakereskedelemmel foglalkozó békéscsabai cég vezetőjét és társát, akik több mint 200 millió forint adót nem fizettek be.

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat tettesként, illetve bűnsegédként. A korábban már többször büntetett elsőrendű vádlott 2005. december 12-től 2010. február 24-ig ügyvezető igazgatója volt egy békéscsabai székhelyű, gabona-nagykereskedelemmel foglalkozó cégnek. A vállalkozás működtetésében szintén büntetett előéletű társa segédkezett neki. Annak érdekében, hogy a gabona értékesítéséből származó bevétel utáni adókötelezettséget minimalizálják, 2007 végén és 2008-ban hamis, valós gazdasági esemény hiányában kiállított költségszámlákat szereztek be, melyet az elsőrendű vádlott föl is használt a cég könyvelésében. A vádlottak így mintegy 200 millió forinttal csökkentették az állami költségvetés bevételét.

Hegedűs István

a szabadságvesztések hosszát helyben hagyó jogerős ítélet indoklása során kifejtette, a büntetéseket csak azért nem súlyosította a táblabíróság, mert a bűncselekmény elkövetése óta nagyon hosszú idő telt el, és ezt nagyon jelentős enyhítő körülményként vették figyelembe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.