Közélet

Balog Zoltán: a jó élmények is benn tartanak az iskolában

Balog Zoltán: a jó élmények is benn tartanak az iskolában

2017. január 28., szombat
Balog Zoltán: a jó élmények is benn tartanak az iskolában
Balog Zoltán

A jó élmények iskolában tartó erejéről, valamint a szakképzésben bevezetendő ösztöndíjrendszerről is beszélt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere péntek este a fővárosi Káldor Miklós Kollégiumban.

A tárcavezető elmondta, olyan ösztöndíjrendszert kívánnak bevezetni, amely a tankötelezettség, vagyis 16 éves kor után is benntartja a diákokat a szakképzésben. A tervek szerint minden elvégzett évvel emelkedne az ösztöndíj összege, a bizonyítvánnyal pedig egy induló tőkét is kezébe kapna a fiatal. A miniszter arról is szólt, hogy a szakképzésben meg kell változnia a képzés módjának is, hangsúlyozva, hogy nem lehet túlbecsülni a jó élmények iskolában tartó erejét. Megjegyezte: a hátrányos helyzetűek esetében az ösztöndíj sokkal inkább a szülőknek fontos, mert az így kapott pénzzel a gyerek részben családfenntartóvá válik, és így "érdemes" a munka helyett a végzettség szerzés ügyét támogatniuk.

Balog Zoltán

mindezt azután mondta, hogy a kollégiumban levetítették a Stefan Ludwig rendezte Mérges Buddha című dokumentumfilmet, amely a Sajókazán alapított buddhista Dr. Ámbédkar Iskola 2013 és 2015 közötti hétköznapjait mutatja be. Az érinthetetlenek kasztjába született, majd igazságügyminiszterként az indiai alkotmányt megíró Dr. Ámbédkarról elnevezett iskolában érettségihez próbálják segíteni a leghátrányosabb helyzetű helyi, főként roma fiatalokat. A rendezvényen részt vett India magyarországi nagykövetségének első titkára,

Vidzsaj Khandudzsa

is, aki gratulált az ország által támogatott iskola eredményeihez.

Derdák Tibor

szociológus, tanár, az iskola társalapítója és vezetője kiemelte, hogy támogatóiknak köszönhetően az iskola Sajókazáról Miskolcra költözhetett, és így sokkal több lehetőséget tudnak nyújtani hátrányos helyzetű tanulóiknak. Továbbá a kormány 130 millió forintos támogatása nyomán kollégiumot is tudnak építeni a városban.

Orsós János

, az iskola alapítója és egyik tanára megjegyezte, hogy "borzalmasan" hatott rájuk a tankötelezettség 16 évre leszállítása, mert azóta nemcsak a munkával, de a szakmunkásképzővel is "versenyeznie kell" az érettségire felkészítő iskolának. A cigányság felzárkóztatásával kapcsolatban kiemelte a felelős roma politikusok hiányát, és megerősítette a filmben is elhangzó véleményét, amely szerint az egyenlő esélyek kivívásához kétszáz évre van szüksége a kisebbségnek. Hozzáfűzte: "nem lehet mutogatni egyetlen kormányra sem, mert ez a mindenkori kormány adóssága" a rendszerváltás óta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.