Közélet

Az MSZP elnöksége támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét (FRISSÍTVE)

Az MSZP elnöksége támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét (FRISSÍTVE)

2017. január 18., szerda
Az MSZP elnöksége támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét (FRISSÍTVE)
Botka László; Molnár Gyula

Az MSZP országos elnöksége egyhangúlag támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét - közölte az ellenzéki párt vezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula

- a szocialista párt elnökségének ülésén született döntéseket ismertetve - hozzátette: az MSZP azt kéri a szövetségesektől, a civilektől, a változást akaróktól, hogy

Botka László

jelölésének kérdését vizsgálják meg. A politikus - a pártja XI. kerületi irodájában tartott sajtótájékoztatón - azt mondta, az elnökség teljes körűen felhatalmazta Szeged szocialista polgármesterét arra, hogy a következő hetekben folytassa le azokat a tárgyalásokat, amelyek a jelöltállításban, a tartalmi kérdésekben szükségesek a következő parlamenti választáson történő győzelemhez. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, 2017 a válaszok éve lesz: választ kell adniuk arra, hogyan és miképpen lehet leváltani a kormányt. Mit kell azért tenni, hogy 2018-ban mindenki megérezhesse, mit jelent egy másik, jobb országban élni - tette hozzá. Botka László elmondta, a napokban programot hirdet és megkezdi a szükséges tárgyalásokat, a kapott felhatalmazással felelősségteljesen kíván élni. Azon a véleményen volt, hogy a magyar választópolgárok többsége kormányváltást akar. A demokratikus oldalnak az a felelőssége és kötelessége, hogy ehhez megteremtse a politikai feltételeket, hogy a választói akaratból 2018-ra kormányzóképes parlamenti többség legyen - hangsúlyozta Szeged polgármestere. Az ellenzéki politikus szerint egységes kormányképes alternatíva, közös indulás, vagyis közös lista kell, 106 közös képviselőjelöltre van szükség, akiket a választók előzetes megkérdezése alapján választanak ki. Szükség van új baloldali politikára is - mondta. Kifejtette, az igazságosság új politikája lerombolja az Orbán-rezsimet, de egyértelművé teszi, hogy nem a 2010 előtti világot kívánják visszahozni. "Ezek nem az én feltételeim, ezek a minimális feltételek ahhoz, hogy eséllyel tudjon a demokratikus oldal a 2018-as választásokon indulni" - fogalmazott. Hozzátette: bízik abban, hogy az új igazságosság programjáról vita kezdődik, hiszen ahhoz ajánl szövetséget a demokratikus oldal valamennyi pártjának, civil szervezetének. Mint mondta, a nyitottság nagyon fontos eleme lesz a politikájuknak, ezért várják a javaslatokat is a programhoz. Botka László közölte, hogy a következő napokban, hetekben megkezdi a szövetségesekkel a tárgyalásokat. "Ezt nem a nyilvánosságnak szánom, mert hiszen ez csak technika, nem hiszem, hogy a választópolgárokat ez foglalkoztatja" - jegyezte meg. Molnár Gyula a sajtótájékoztató elején jelezte, hogy mindig készen áll a kérdésekre, de ezúttal a részletekről még nem tudnak beszélni. A sajtótájékoztató után Botka László távozott, az elnökség zárt ülése folytatódott.

A DK elküldi Botka Lászlónak a "Sokak Magyarországa" programot

A Demokratikus Koalíció (DK) várja Botka László jelentkezését az ellenzéki pártok választási együttműködéséről szóló egyeztetésére és elküldi az MSZP-s politikusnak a "Sokak Magyarországa" című programját. A DK ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy az MSZP országos elnöksége egyhangúlag támogatta Botka László miniszterelnök-jelöltségét és teljes körűen felhatalmazta arra, hogy folytassa le azokat a tárgyalásokat, amelyek a jelöltállításban, a tartalmi kérdésekben szükségesek a következő parlamenti választáson történő győzelemhez. A DK reagálásában azt írta, egyetértenek Botka Lászlóval abban, hogy a kormányváltáshoz új baloldali programra van szükség, a párt már közel egy évvel ezelőtt elfogadta és közzétette saját "Sokak Magyarországa" című átfogó programját. Hangsúlyozták: ezekről az ügyekről és nem pedig az ellenzéki pártok együttműködésének technikai részleteiről szóló vitát tartják fontosnak, ezért e program mentén folytatja a tárgyalásokat.

KDNP: Botka László annak a politikának a támogatója, amely már 2010 előtt megbukott

A baloldali hatalmi ambícióiról szól a baloldali miniszterelnöki casting - mondta el a Klubrádiónak a Fidesz-KDNP parlamenti képviselője.

Hollik István

úgy látja, Botka László annak a politikának a támogatója, amely már 2010 előtt megbukott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.