6,5 milliárd forint kár érte a baromfiágazatot a madárinfluenza miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csibe_csirke_baromfi

Már a 3,3 milliárd forintot is meghaladják a madárinfluenza-járvány eddigi közvetlen költségei – írta a Világgazdaság hétfőn a Földművelésügyi Minisztériumtól (FM) kapott információk alapján.

Az FM tájékoztatása szerint ebből csak az állattartók kártalanítása több mint 2,7 milliárd forintot tesz ki. A törvényben nem szabályozott körben történő esetleges kártalanításról még zajlanak a tárgyalások a Baromfi Terméktanáccsal, a részletekről további egyeztetések szükségesek.

A tárca közölte azt is: “állományfelszámolásra eddig több mint kétszáz állattartó helyen került sor, ahol több mint 2,4 millió állatot tartottak”.

Bárány László, a baromfitartással és feldolgozással foglalkozó Master Good cégcsoport elnöke szerint a baromfiágazatot mintegy 6,5 milliárd forint közvetlen és közvetett kár érte. “A mostani madárinfluenza-megbetegedés, különösen az Alföld középső két-három megyéjében, felért egy szőnyegbombázással” fogalmazott a lapnak, hozzátéve, hogy kormányzati és uniós segítség nélkül az ágazat nem lesz képes kigazdálkodni a károkat.

A lap megjegyzi, hogy a madárinfluenza Európa több tagállamában is jelen van, és jelenleg is terjed a vadmadarak és a baromfiállomány között egyaránt.

Előző sztori

Solti Péter a Klebelsberg Központ új vezetője

Következő sztori

Szerbiában vörös riasztást, több településen rendkívüli helyzetet is elrendeltek a hideg miatt