Közélet

39 halálos áldozatot követelt az isztambuli klubot ért támadás (FRISSÍTVE)

39 halálos áldozatot követelt az isztambuli klubot ért támadás (FRISSÍTVE)

2017. január 1., vasárnap
39 halálos áldozatot követelt az isztambuli klubot ért támadás (FRISSÍTVE)
Ambulances line up on a road leading to a nightclub where a gun attack took place during a New Year party in Istanbul

Harminckilencre emelkedett a szilveszter este egy isztambuli mulató ellen elkövetett támadás halálos áldozatainak száma. Huszonegy áldozatot sikerült azonosítani, köztük 16 külföldi van.

Fegyveres támadás ért helyi idő szerint vasárnap egy isztambuli éjszakai klubot; sokan megsebesültek - jelentette az NTV török tévécsatorna. A helyszíni felvételeken sok mentőautó látható, és az is, hogy a klub környéki uktcákban több páncélozott rendőrségi jármű várakozik. Az NTV két elkövetőről tett említést. Az első hírekben az szerepelt, hogy több tucat sebesült van, ám az ITV magyar idő szerint nem sokkal hajnali két óra előtt már legalább 35 halottról és minimum 40 sebesültről számolt be. Úgy tudni, a halottak között legalább egy rendőr is van. Az első hírekben a helyi média és a BBC is két elkövetőről tett említést, valamint arról, hogy az egyik támadó még mindig benn van a bár épületében. A város kormányzója azonban magyar idő szerint nem sokkal hajnali kettő előtt adott nyilatkozatában egy támadóról beszélt. Isztambul kormányzója szerint 35-en meghaltak és 40-en megsebesültek az éjszakai klub elleni vasárnapi támadásban, amelyet terrorcselekménynek nevezett. A rendőrség továbbra is kutat a terrorista elkövető után - mondta Süleyman Soylu miniszter. Hozzátette, 69 ember sebesült meg, négy ember állapota súlyos. A támadás célpontja egy híres szórakozóhely, a Reina klub volt, amely a Boszporusz európai partján van. A télapónak álcázott merénylő éjfél után negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben - jelentette az NTV televíziós csatorna.

Orbán Viktor levélben fejezte ki együttérzését

Együttérzését fejezte ki az elhunytak családtagjainak és mielőbbi gyógyulást kívánt az isztambuli terrorcselekmény sérültjeinek

Orbán Viktor

miniszterelnök abban a levélben, amelyet Binali Yildirim török kormányfőnek írt - tájékoztatta

Havasi Bertalan

, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője vasárnap az MTI-t. "Magyarországon nagyra értékeljük, hogy Törökország és a török emberek aktív szerepet vállalnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Ez az embertelen támadás megerősíti kormányom elkötelezettségét a terrorizmussal szembeni fellépés és Törökország erőfeszítéseinek támogatása mellett" - fogalmazott levelében Orbán Viktor.

KKM: nem tudni magyar sérültről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) eddigi információi szerint nincs magyar érintettje az isztambuli terrorcselekménynek - közölte a tárca vasárnap délben az MTI-vel. Hozzátették: az isztambuli főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban van a török hatóságokkal. A KKM a leghatározottabban elítéli a szilveszteri isztambuli terrortámadást. "Együttérzünk a gyászolókkal, és bízunk a sérültek felépülésében" - olvasható a tárca közleményében. Tudatták: a konzuli szolgálat adatai alapján a hétvégén 82 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért Isztambulban és környékén. Velük a magyar konzulok folyamatosan próbálják felvenni a kapcsolatot. A főkonzulátus ügyeleti telefonszámára mostanáig egy hívás érkezett, ebben az esetben tisztázódott, hogy a keresett ember jól van, nem tartózkodott a szórakozóhelyen - írták. A KKM a közleményben megadta az isztambuli főkonzulátus ügyeleti számát, amelyen segítség kérhető: 00-90-533-375-8715.

Áder János táviratban fejezte ki részvétét török kollégájának

Áder János

köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét

Recep Tayyip Erdogan

török államfőnek a szilveszteri isztambuli terrortámadás miatt. Köztársasági Elnöki Hivatal által vasárnap az MTI-hez is eljutott táviratban Áder János kiemelte: nagy szomorúsággal tölti el, hogy 2017 első óráiban ismét egy kegyetlen terrortámadás miatt kell részvétet nyilvánítani. "Mélyen megrázott, hogy a pusztítás megszállottjai az új évet Isztambulban örömmel köszöntő, és reménységgel üdvözlő békés embereket sem kímélték" - fogalmazott az államfő. Táviratában maga és a magyar nép nevében is őszinte együttérzését fejezte ki az ártatlan áldozatok hozzátartozóinak, "a gonosz merénylet" sérültjeinek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.