Egészség

Védőoltással és 25 év felett rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák

Védőoltással és 25 év felett rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák

2016. december 13., kedd
Védőoltással és 25 év felett rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák
oltas

Védőoltással és 25 év felett rendszeres szűréssel megelőzhető a méhnyakrák - mondta Surján Orsolya, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán kedd este.

A humán papilloma vírus (HPV) nem változékony, mint az influenza vírusa, viszont eléggé virulens, nagy a fertőző-, megbetegítőképessége - ismertette. Ha időben felfedezik, nagyon jól gyógyítható a méhnyakrák - emelte ki. Minden 25 év feletti nőnek javasolt elmennie háromévente méhnyakrákszűrésre, erre van szűrőprogram Magyarországon. A kettő együtt jelenti a méhnyakrák komplex megelőzését - közölte. Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy ilyen oltás, Surján Orsolya úgy válaszolt: 15-20 ezer forint között van, és életkortól függ, hány oltás szükséges a védettség kialakulásához; 15 év alatt kettő, afölött három szükséges. Hangsúlyozta: ezért is nagyon fontos, hogy a szülők tudják, péntekig, december 16-áig igényelhetik a hetedik osztályos lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenes védőoltást.

Surján Orsolya

jelezte: nem életkorhoz kötött az oltás, de mivel leggyakrabban szexuális úton terjed a fertőzés, fontos, hogy gyermekkorban, a szexuális élet megkezdése előtt beadják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.