Varga Mihály: a magyar gazdaságnak szüksége van kiváló szakemberekre

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Varga Mihály

A magyar gazdaságnak szüksége van jól felkészült, kiváló szakemberekre – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a fiatal szakmunkások göteborgi európai versenyén, a 2016. évi EuroSkills-en sikeresen szereplő magyar csapat köszöntésekor Budapesten.

Hozzátette: a magyar szakemberek az élvonalban vannak, az EuroSkills versenyen a magyar csapat 28-ból az előkelő 5. helyen végzett, a 14 szakmában induló 16 fiatal két ezüst, négy bronz érmet szerzett, és további négyen a jó szereplésért kiválósági érmet kaptak. A sikerben a felkészítőknek, a mentoroknak és a támogatóknak is fontos szerepük volt, a szereplés a versenyen pedig azt mutatja, hogy milyen érték a szaktudás, a modern technológiák ismerete, a fejlődés gyors változásának követése – hangsúlyozta.

A nemzetgazdasági miniszter megjegyezte azt is, hogy a magyar gazdaság új fejlődési szakaszába érkezett, ahonnan továbblépni csak jó szakemberekre építve lehet. A fejlett ipari országok közötti versenyben Magyarország szavai szerint csak akkor állja meg a helyét, ha képes a legújabb ismeretek felhasználására, a legmodernebb eljárások alkalmazására, fejlesztésére.

Varga Mihály felidézte a gazdasági növekedés mögött álló tartós egyensúlyt, a fiskális pozíció javulását, a kockázatok csökkenését, az élénkülő munkaerőpiacot, és megemlítette a foglalkoztatás gyorsuló ütemű bővülését, amely elsősorban a versenyszektornak köszönhetően, valamint a nettó átlagkeresetek több mint 7 százalékos emelkedését egy év alatt.

A bér- és versenyképesség javítása érdekében fontos lépést tett az ország a hat évre szóló bérmegállapodással, ami egy új gazdaságpolitikai kiinduló pontja is lehet, hiszen egyszerre lehet a béreket felzárkóztatni, a hatékonyságot, a versenyképességet javítani, a kormány vállalta, hogy a munkáltatói terheket jelentősen csökkenti – mondta. Hat év alatt a reálkeresetek Magyarországon 40 százalékkal emelkedhetnek, amit remélhetően alátámaszt a gazdasági növekedés – tette hozzá. Varga Mihály arra kérte a magyar csapat versenyzőit, hogy segítsék a következő időszak indulóinak felkészítését, hiszen Magyarországon rendezik meg 2018-ban EuroSkills versenyt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a szakképzésnek a magyar gazdaság érdekeit kell szolgálnia, és a szakmunkát anyagilag is meg kell becsülni. Úgy vélte, az idén kötött, hat évre szóló bérmegállapodás jelentős lépés a bérfelzárkóztatásban, amelyet a kamara mindig is szorgalmazott. A térségben Magyarországon ismerték fel először a szakmunkásképzés, és annak átalakítása fontosságát, és ez versenyelőnyt jelent az ország számára – mondta.

Parragh László szerint azon is dolgozni kell, hogy a fiatal szakmunkások versenyén a magyar csapat minél több szakmában tudjon sikeresen elindulni, ehhez pedig a jó versenyzőkön és felkészítőkön túl szükség van támogatókra, szponzorokra is. Az MKIK elnöke felidézte, hogy Magyarország Norvégiát előzte meg a 2018. évi EuroSkills rendezésének jogára kiírt pályázaton, 2017-ben a kamara felkészül a verseny lebonyolítására. A szakmunkások versenye egyre népszerűbb, a legutóbbi európai versenyt, ahol a világ szakképzésének állapotát lehetett nyomon követni, 75 ezer látogató kereste fel – tette hozzá.

Előző sztori

Csak óvatosan a jégen! – Jó tanácsok a rendőrségtől

Következő sztori

350 gyereknek adtak ajándékot Szegeden + FOTÓK